Srbima u Vukovaru ponovo osporeno pravo na ćirilicu

VUKOVAR –

Gradsko veće Vukovara, na predlog gradonačelnika Ivana Penave, ponovo je danas odbilo da srpskoj manjini dozvoli javnu upotrebu ćirilice.

Kako je prenela agencija Hina, Gradsko veće je većinom glasova odlučilo da se u Vukovaru još nisu stekli uslovi za primenu proširenih prava pripadnicima srpske manjine, koji podrazumeva javnu upotrebu ćirilice.

hrvatska, zastava, hrvatske, 6

Izvor: Free Images

Odluka je doneta većinom glasova na sednici na kojoj je raspravljalo o „dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljiovsti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine“.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocenio je u raspravi da građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zagarantovana prava, a za nova se, kazao je, nisu stekli uslovi.

„Mišljenja sam da je snošljivist takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti“, kazao je Penava.

Podsetio je da već 10 godina Vukovarčani osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Odbornik Srđan Milaković (DSS) poručio je Penavi kako nije istina da je sporan popis stanovništva već cjelokupan odnos prema građaniam srpske nacionalnosti. „Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo što da pokaže popis stanovništva“, poručio je Milaković Penavi ocenivši da je priča o dvojezičnosti u gradu Vukovaru od početka bila priča većinskog naroda dok je uloga građana srpske nacionalnosti i poliitčkih predstavnika Srba bila sporedna.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDS S) ustvrdio je da su Srbi tek igračka u političkim odnosima koji vladaju u Vukovaru rekavši kako nije istina da Srbi nisu za poboljšanje odnosa.

Nikola Mažar (HDZ) je istakao da atmosfera u ovom gradu nije normalna, a gradskim vlastima je zamerio da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila.

Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike koji je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru. „Najgore je što se u tih godinu dana promjenio mentalni sklop građana na način da su se osećali nesigurniji nego 1998. u vreme povratka“, kazao je Mažar.

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra, prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*