Srećite se u najsrećnijim zemljama sveta

Da li bi vam ukus najfinije švajcarske čokolade učinio srećnim? Ili namirenje u toplim islandskim izvorima? Možda je velika džez i rok muzika u Danskoj za vas?

Ne radi se samo o zabavnim aktivnostima koje lokalno stanovništvo i putnike u ove zemlje čine srećnim, prema trećem izveštaju Svetskog izveštaja o srećku objavljenom od strane mreže Ujedinjenih nacija za održivi razvoj rešenja 23. aprila.

Ljudi koji žive u najsrećnijim zemljama imaju duže očekivanja o životu i više socijalne podrške, doživljavaju više velikodušnosti, imaju više slobode za donošenje odluka o životu, imaju niže percepcije o korupciji i imaju veći bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, pokazuje izveštaj.

Mala zemlja Butana, veoma srećne zemlje poznate po merenju „bruto nacionalnog zadovoljstva“ svog naroda, dobija kredit za fokusiranje svetske pažnje na sreću: njen premijer predložio je ideju Svetskog dana sreće Ujedinjenim nacijama u 2011. godini .

Prepoznajući „sreću i blagostanje kao univerzalni ciljevi i težnje u životima ljudskih bića širom svijeta“, Generalna skupština UN proglasila je 20. marta Svetskim danom sreće 2012. godine. Ovaj zvanično označeni sretan datum obilježio je četvrtu godinu prošlog mjeseca.

Kroz izveštaj o sreći, Mreža održivih razvojnih rešenja se nada da će podsticati vlade na svim nivoima da mere i poboljšaju sreću svojih ljudi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*