Sremski Karlovci ugroženo područje ptičijim gripom

Teritorija opštine Sremski Karlovci proglašena je za područje ugroženo ptičijim gripom, odnosno zaraznom bolešću avijarna influenca kod divljih ptica, izazvanom visoko patogenim sojem virusa H5N1, budući da se nalazi na 10 kilometara od žarišta zaraze na kanalu DTD u Novom Sadu.
Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs
Foto: Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs

Prema rešenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u Sremskim Karlovcima kao ugroženom području, radi suzbijanja i iskorenjivanja avijarne influence, treba da se obavi popis svih gazdinstava, te primene biosigurnosne mere u njima, koje uključuju postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazima i izlazima iz gazdinstava i sprečavanje kontakata živine sa divljim pticama i drugom živinom.

Zabranjuje se i promet živine i ptica u roku od 15 dana od proglašenja ugroženog područja. Zabranjuje se i izlaganje živine i ptica na sajmovima, izložbama i takmičenjima, kao i naseljavanje lovišta pernatom divljači i njenog prometa do ukidanja mera za sprečavanje širenja ove zarazne bolesti, te kontrola prometa ptica, živine i priplodnih jaja.

Pored Sremskih Karlovaca, ugroženim su proglašeni deo Novog Sada, izvan zone zaraze, Rumenka, Veternik, Novi i Stari Ledinci, Sremska Kamenica, Bukovac, Kać, Budisava, deo Petrovaradina i Rakovac u beočinskoj opštini.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*