Srpska delegacija u poseti kompanije Alibaba

Srpska delegacija, koja u Kini učestvuje na Svetskoj internet konferenciji, posetiće danas sedište kompanije Alibaba u Hangodžou, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Državni sekretar u tom ministarstvu Tatjana Matić prisustvovala je otvaranju Svetske internet konferencije u Vuzhenu, a sastala se i sa osnivačem i predsednikom Alibaba grupe DŽekom Maom sa kojim je razgovarala o poseti srpske delegacije sedištu te kompanije u Hangodžou.

Matić se susrela i sa izvršnim direktorom CISKO sistema Čakom Robinsom.

U okviru konferencije u Vuzhenu održana je ceremonija na kojoj je lansirana Inicijativa za međunarodnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije u okviru platforme „Jedan pojas, jedan put“, koju su pokrenuli Administracija za sajberprostor Kine i Nacionalna komisija za reforme i razvoj Kine, navedeno je u saopštenju.

Državna sekretarka je u ime Srbije izrazila podršku Inicijativi za digitalnu ekonomiju, ističući da se ciljevi Inicijative podudaraju sa prioritetima definisanim u srpsko-kineskom Memorandumu o Informatičkom putu svile, kao i u strateškim dokumentima za razvoj IKT-a u Srbiji i u programima i aktivnostima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Srbija je među sedam zemalja na svetu koje sa Kinom imaju zaključen Memorandum o Informatičkom putu svile, u okviru kojeg se razvija međunarodna saradnja u digitalnoj ekonomiji.

Inicijativu su podržali i Turska, Laos, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat…

Prvog dana posete delegacije Srbije Kini, održan je sastanak sa kineskom Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj, na kojem se razgovaralo o nastavku tehničke primene Memoranduma o informatičkom putu svile, koja je započeta u septembru u Beogradu.

Državni sekretar Tatjana Matić ukazala je da su digitalna ekonomija i telekomunikacije veoma važne za Srbiju jer omogućavaju smanjenje jaza između urbanih i ruralnih sredina, povećanje produktivnosti i unapređenje tradicionalne privrede.

„Od posebnog je značaja saradnja u oblasti pametnih gradova, koja doprinosi smanjenju troškova, boljim i efikasnijim uslugama za građane, a time i povećanju prihoda države“, navela je Matićeva.

Zamenik predsednika Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine Lin NJensju istakao je da je želja kineske strane da se nastavi saradnja tradicionalno dobrih odnosa Kine i Srbije i da ta saradnja treba da bude na ravnopravnoj osnovi.

Zaključeno je da su za nastavak saradnje ključni pilot projekat u kome učestvuju gradovi Niš i Hangdžou, razvoj projekata u oblasti naučnoistraživačkog rada, proizvodnje i novih tehnologija, razmena ljudskog kadra i unapređenje njihovog obrazovanja, kao i razvijanje mehanizma komunikacije koji će olakšati saradnju dve države

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*