Srpska industrija softvera predstavlja najbolji rezultat srpske privrede

Prema Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija za period od 2017. do 2020. godine, srpska industrija softvera nalazi se između 30. i 50. mesta na svetskim listama što predstavlja možda najbolji rezultat srpske privrede u proteklim godinama.

Ovo je jedna od ocena iz Analize uslova konkurencije na tržištu softvera i računarske opreme na teritoriji Srbije, koju je sprovela Komisija za zaštitu konkurencije, prenosi RTV.

U Komisiji objašnjavaju da su za potrebe analize identifikovana dva relevantna tržišta u okviru šireg tržišta informaciono-komunikacionih tehnologija, tržište veleprodaje softvera i tržište veleprodaje računara i računarske opreme. Prema podacima iz studije ‘IT industrija Srbije, 2015-2017.’ u periodu od 2006. godine, srpska IT industrija značajno se razvila, piše u analizi Komisije.

U IT industriji posluje blizu 2000 firmi, u kojima radi skoro 20 hiljada ljudi. Poslovni prihodi ovih firmi prešli su 1,5 milijardi evra. U Komisiji ocenjuju da, IKT igraju najvažniju ulogu kako u proizvodnji i ekonomiji, tako i u svim ostalim sferama života pojedinca i društva u celini.

Izvozni prihodi od ovih usluga u periodu od 2008. do 2015. godine su utrostručeni, a prihodi od kompjuterskih usluga povećani su četiri puta, navode u Komisiji.Podaci iz analize pokazuju da se godišnje u Srbiji otvori više od 200 IT firmi, a prosečna IT firma ima manje od deset radnika i godišnji prihod po zaposlenom od 80.000 evra.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*