Srpski fotograf Pavel Surovi sa srpskim ratnicama osvojio 2 srebrne i 1 bronzanu medalju

Beograd, 17. novembra 2021 - Otvaranje izlozbe fotografija Corona-Kruna"" umetnika Pavela Surovog. Nova postavka prikazuje arhaicne narodne nosnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju, a organizuje je "Etnology Fest 2021" u saradnji sa "Belgrade Waterfront"-om, Kulturnim centrom "Kisac" i Slovackim kulturno-informativnim centrom. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
Na svetskom takmičenju profesionalnih fotografa WPE International Photography Awards u Francuskoj, u Parizu, srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača, osvojio je 2 srebrne i 1 bronzanu medalju takmičeći se pod zastavom Srbije.
Pavel Surovi je srebrnu medalju u kategoriji modna fotografija (Fashion/Beauty) dobio za fotografiju Anđela u rusinskoj udajnoj nošnji. A po 1 srebrnu i bronzanu medalju za 2 fotografije iz kolekcije TRON, izložba sa istovetnim nazivom koja je ove godine ekskluzivno otvorila Evropsku prestonicu kulture – Novi Sad 2022 za srpsku pravoslavnu Novu godinu u Novom Sadu, za fotografije srpske samurajke iz Prizrena koja čuva Kosovo i Srbiju i templarku iz Ključa, Republike Srpske, koja čuva hrišćanstvo u kategoriji kreativni portreti (Portrait Creative). Radove je ocenjivao 12 člani žiri. Svoje radove na WPE takmičenje je prijavilo 9759 profesionalnih fotografa iz celog sveta.
„Ponosan sam što predstavljam Srbiju na ovako svetskom prestižnom WPE takmičenju u profesionalnoj fotografiji u Francuskoj. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske i rusinske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne steroitipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice. Najviše sam ponosan na moje srpske ratnice u narodnim nošnjama i anđele koje sam stvorio jer su ostavili utistke na žiri. To je jedan novi svet Balkana izmedju duhovnog i svetskog. Žiri je u komentarima napisao da se vidi da posedujem fotografske veštine i sposobnosti, vidljivu kreativnost i da dalje nastavim pomerati granice. Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana. Ovo je samo potvrda mog umetničkog godišnjeg rada i kvaliteta prezentovanih fotografija iz kolekcije TRON uoči otvaranja Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022. Stvaram dalje do kraja godine želim da priprepim knjigu TRON šta treba da bude KRUNA mog umetničkog rada i vidjenja narodnih nošnji i jedna prezentacija i vizit karta naroda Balkan. Cilj mi je da ove fotografije srpskih ratnica odputuju na EXPO u Dubai.“ – istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Inače sav umetnički scenario, scenografija, stajling, izbor ćilima i prekrivača, izbor i kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanja, finalni rezultati pobedničkih etno art fotografija plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.
Njegov cilj je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji Balkana. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja tradicije i kulture. Srž njegovog umetničkog puta je kosmičo poimanje ženske lepote od prapočetka. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše arhetip Afroditine božanske lepote. Stvara novi moderni etno art koncept kod slovanskog tradicionalnog nasleđa za budućnost. Koristi alegorije kao filozofski i umetnički izraz prošlosti i budućnosti.
Pavel Surovi je prošle godine dobio nagradu žirija na IBEFF festivalu Etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. Imao je samostalnu izložbu fotografija u Kisaču, Somboru, Staroj Pazovi i Beogradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*