Srpskim državljanima nabavljali lažna rumunska državljanstva, „zaradili“ 175.000 evra

Policija u Beogradu uhapsila je R. D. (49), M. D. (25) i K. J. (43) zbog udruživanjA radi vršenja krivičnih dela i prevara u saizvršilaštvu.
Srpskim državljanima nabavljali lažna rumunska državljanstva, "zaradili" 175.000 evra

Foto: 021.rs
Sumnja se da su članovi ove organizovane kriminalne grupe čiji je organizator R. D. u periodu od početka 2016. do novembra 2020. godine, obećavali srpskim državljanima da će im legalnim putem obezbediti uverenja o rumunskom državljanstvu kao i originalne lične karte i putne isprave Rumunije, zahtevajući od njih da na ime navodnih troškova postupka predaju novac u iznosu od više hiljada evra.
Na ovaj način je ova organizovana kriminalna grupa kojoj pripadaju i dvojica rumunskih državljana, kako se sumnja, pribavila protivpravnu imovinsku korist od 175.910 evra.
R. D. je 2019. godine registrovao Udruženje građana „Gvozdena vrata – Poarta de fier“ sa sedištem u Kučevu, posredstvom kojeg je zainteresovanim licima izdavao uverenja o navodnoj promociji rumunske kulture, a u iznajmljenom poslovnom prostoru održavao sastanke sa osobama koje su zainteresovane za dobijanje rumunskog državljanstva.
Umesto obećanih originalnih dokumenata Rumunije oštećena fizička lica su dobijala falsifikovana dokumenta ili ih uopšte nisu dobijali.
Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu kojom su obuhvaćena i dvojica rumunskih državljana, privedeni nadležnom tužilaštvu.
Policija nastavlja rad na ovom slučaju i poziva sve oštećene osobe od strane ove organizovane kriminalne grupe da se jave policijskim službenicima SBPOK-a na broj telefona 011/2743-987, kako bi se utvrdio ukupan broj oštećenih.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*