Standardi kvaliteta sve važniji adut na svetskom tržištu

Privredna komora Srbije spremna je da se uključi u projekte podizanja konkurentnosti i pomogne svima koji žele da uhvate korak sa razvijenim svetom u oblasti menadžmenta kvaliteta, poručio je savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije, pod nazivom – Predstavljanje komunikacije i realizacije programa rada (evropskih organizacija za kvalitet) EOQ i EFQM i njihova primena u Srbiji – Miletić je rekao da treba učiti od najboljih, tražiti pomoć i podršku evropskih asocijacija za kvalitet i poslovnu izvrsnost u transferu znanja, njihove primene i podizanju svesti o značaju sistema menadžmenta kvaliteta (SMK), navodi se na zvaničnom sajtu PKS.

Sistem menadžmenta kvaliteta predstavlja način na koji neka organizacija utvrđuje svoj pravac i upravlja poslovne aktivnosti koje su u vezi sa kvalitetom.

Miletić smatra da bi trebalo ujediniti poslovne asocijacije u regionu Zapadnog Balkana (Komorskog investicionog foruma) oko sistema menadžmenta kvaliteta, kao ključnog činioca konkurentnosti, inovativnosti, kooperativnosti, izvoza i istog kvaliteta proizvoda za sva tržišta.

On je kazao da, na primer, Albanija ima 315 sertifikata ISO 9001, BiH 1.037, Hrvatska 2.659, Crna Gora 92, Srbija 3.017, Slovenija 1.848, Češka 10.568, Nemačka 66.233 i Italija 150.143 sertififkata.

Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost Srbije organizovalo je ovaj skup poslovnih ljudi i specijalista iz oblasti standarda kvaliteta, a predsednik udruženja Jovo Lojanica rekao je da se ta asocijacija bori za dostizanje savremenih poslovnih standarda u našoj zemlji.

Lojanica je rekao da se treba fokusirati na tri vrste rasta – rast zasnovan na znanju, održivi rast i inkluzivni rast.

Skup u Privrednoj komori Srbije održan je u okviru obeležavanja evropskog meseca kvaliteta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*