Stano o sastanku u Briselu: Važno je da nastave razgovori, fokus na postignutom

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija, Aljbin Kurti, sastaju se u 19. jula u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou.

Sa početkom u 14 časova delegacije Beograda i Prištine prvo će razgovarati bilateralno sa EU posrednicima, Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčkom, a zatim će uslediti i trilateralni sastanak.

Stano: Fokus na postignutom

Stano: Fokus na postignutom

U diplomatsikim izvorima napominju je planirano da se razgovori završe do 18 časova, ali da se njihov „tok i trajanje“ ne mogu predvideti u ovom trenutku.

„Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evropske perspektive Srbije i Kosova“, kaže portaprol EU, Peter Stano.

Nakon najava iz Brisela da bi ova, „druga rudna“, direktih razgovora Vučića i Kurtija trebalo da bude „dobro pripremljena“ na nivou eksperata, portparol EU, Peter Stano, za Tanjug naglašava da i ne uključuje samo javne sastanke u Briselu.

„Važno je da nastave da razgovaraju i da nema nazadovanja“, naglašavaju u Briselu.

Dodaje se da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, na osnovu održanih ekpertsko- tehničkih razgovora i dodatnih konsultacija predstaviti oblasti u kojima je moguće doći do napretka.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug napominju da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine „znaju da je važno da se otvorena pitanja reše“ i da se dođe do „konsenzusa i kompromisa o normalizaciji odnosa“.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, namerava da u cilju održanja dinamike i postizanja konačnog cilja dijaloga, prvonoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, namerava da svakog meseca organizuje sastanke dve strane u Briselu, rečeno je Tanjugu u sedištu EU.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*