Stano: Priština prekršila Briselski sporazum u slučaju Todosijević

BRISEL –

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da u slučaju Ivana Todosijevića, kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine. „Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano“, izjavio je Stano za Tanjug.

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi i da se kao „kamen temeljac za normalizaciju odnosa između između Srbije i Kosova, ne sme kršiti“.

zastava, eu, evropska, unija, savet, evrope

Izvor: EPA-EFE (Stephanie Lecocq)

„EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takođe, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa“, kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam događaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, „suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU“.

„Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i rade na iskrenoj i istinskoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa“, zaključio je Stano u izjavi datoj Tanjugu.

Civilni sektor s Kosova i Metohije osudio kršenje Briselskog sporazuma

Predstavnici sedam organizacija civilnog društva sa teritorije Kosova i Metohije najoštrije su danas osudili kršenje Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u slučaju srpskog poslanika Ivana Teodosijevića.

Oni su u zajedničkom saopštenju za javnost izrazili protest i zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda da potvrdi presudu u slučaju Todosijevića i ocenili da ovakvi slučajevi pokazuju da na KiM i dalje postoje elementi etnički zasnivane pravde, jasna diskriminacija i dvostruki standardi.

Ukazali su da je Apelaciono veće bilo sastavljeno od troje albanskih sudija što, kako su naglasili, predstavlja „flagrantno kršenje sporazuma“.

Kako su objasnili, član 10 Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine predviđa da će Apelacioni sud formirati veće sa većinom sudija kosovskih Srba da odlučuje u predmetima iz opština sa srpskom većinom.

Izrazili su i najdublje razočarenje zbog, kako su naveli, kriminalizacije javno izrečenog stava o događajima iz prošlosti, koji ne poziva na nasilje.

Podsetili su i da su pojedini političari na KiM javno pozivali na nasilje i proterivanje kosovskih Srba, ali da nadležne pravosudne institucije nisu reagovale.

Predstavnici organizacija civilnog sektora su pozvali kosovske institucije da učine sve u okviru svojih nadležnosti i obezbede poštovanje i sprovođenje odredbi Briselskog sporazuma, koji je, kako navode, ratifikovan u Skupštini kao međunarodni sporazum i kao takav po Ustavu je iznad zakona na Kosovu.

Pozvali su i diplomatska predstavništva i međunarodne misije i organizacije na KiM, posebno Kancelariju EU i EULEX, da u okviru svog mandata utiču na doslednu primenu sporazuma Beograda i Prištine.

Ukazali su i na važnost poštovanja i primene postignutih sporazuma jer, kako su upozorili, suprotno delanje može da naruši sav napredak koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine.

„Očekujemo od svih relevantnih institucija i organizacija da se uključe u rešavanje ovakvih situacija“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju Centra za zastupanje demokratske kulture, INTER-a, Centra za mir i toleranciju, Gračanice onlajn, Inicijative za društvene inovacije Zvečan, CSD Gračanica i Društveno edukativno istraživačke inicijative Zvečan.

Gradonačelnici severa: Ugrožen vitalni interes Srba na Kosovu i Metohiji

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, danas su, u ime građana tih opština, pozdravili odluku srpskih sudija kojom se jasno šalje poruka Prištini da je nedopustivo kršenje Briselskog sporazuma o pravosuđu na štetu srpskog naroda, u slučaju Ivana Todosijevića, a na osnovu koga su naše sudije integrisane u kosovski sistem.

„Pozivamo ministarku pravde Prištine Aljbuljenu Hadžiju da prestane da preti srpskim sudijama i trenira strogoću, i da što pre pokrene postupak kojim bi se utvrdila odgovornost za nepoštovanje Briselskog sporazuma, kojim se Srbima garantuje da u sudskim većima budu dvoje sudija srpske nacionalnosti, a jedan albanske, što je potvrdio u svojoj izjavi u ime EU i Petar Stano“, saopštili su gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Kako ističu, Hadžiju mora biti jasno da je štrajk srpskih sudija reakcija a ne akcija, jer je kršenjem Briselskog sporazuma ugrožen vitalni interes srpskog naroda, kao i pravo na pravdu i pravično suđenje.

„Priština mora biti svesna da je štrajk srpskih sudija samo jedan protest na talasu nezadovoljstva srpskog naroda koji će se nastaviti u danima pred nama, jer je dužnost svakog slobodnog građanina da podigne glas protiv tiranije“, naveli su gradonačelnici četiri opštine na severu KiM.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*