Starović: Božović je i dalje ambasador Srbije u Crnoj Gori

BEOGRAD: Član Glavnog odbora SNS i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović reagovao je na ponovljene kritike Stranke slobode i pravde u vezi sa „slučajem“ ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Božovića u kojima ova stranka navodi da „jednom proteran ambasador više ne može biti vraćen, s obzirom da je takvu odluku vlada ove zemlje suvereno i nepovratno donela“, konstacijom da to nije tačno.
nemanja starovic, YT printscreen
Foto: Youtube Printscreen

Starović kaže da to znaju i autori iz SSP, koji su u današnjem saopštenju zapravo odgovorili Staroviću na njegovu prethodnu izjavu da je Božović, ne svojom voljom, niti voljom Srbije, primoran da svoje diplomatske poslove obavlja iz Beograda.

On navodi da je Republika Srbija , saglasno načelu reciprociteta, nakon proterivanja ambasadora Božovića donela odluku o proglašenju ambasadora Crne Gore u Srbiji nepoželjnom osobom, da bi ubrzo tu odluku opozvala i time pokazala donosiocima političkih odluka u Podgorici kako se postojeći spor može razrešiti, bez narušavanja dobrosusedskih odnosa.

Starović dodaje i da iako tada već odlazeća crnogorska vlada Ðukanovićeve Demokratske partije socijalista nije uvažila naš gest dobre volje, ostaje nejasno zbog čega aktuelni kabinet Zdravka Krivokapića do današnjeg dana nije recipročno opozvao tu odluku svojih prethodnika, primenjujući tako u praksi princip političkog diskontinuiteta na koji se poziva.

Umesto da postavi takvo pitanje vladi u Podgorici, SSP neargumentovani i krajnje politikantski za postojeće stanje optužuje Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Vladimir Božović je i dalje ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, sa svim pravima i obavezama koje iz te dužnosti proističu, uključujući i propisanu mesečnu platu, iako ne svojom ili voljom MSP Republike Srbije posao trenutno obavlja iz Beograda, naveo je Starović.

On optužbe SSP da Božović nezakonito prima platu u mesečnom iznosu od oko 4.500 evra, nazvao demagoškom koja bi jedino imala smisla kada bi bila propraćena, kako kaže, kritičkim osvrtom na bahatost i rasipništvo koji su krasili MSP u vreme dok su ministarstvom rukovodili nekadašnji partijski prijatelji Dragana Đilasa – Vuk Jeremić i Borko Stefanović.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*