Stefanović: Izbori neće biti u martu

Tanjug (Milica Nikolić)
BEOGRAD –

„Izbori neće biti u martu, a da li će biti u aprilu ili maju, odrediće predsednik republike“, izjavio je predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Najkasniji datum za održavanje izbora po Ustavu i zakonu je 3. maj, što je određeno u odnosu na prethodno konstutuisanje skupštine 3. juna 2016. godine, rekao je Stefanović, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke.

Tanjug (Milica Nikolić)

Stefanović je, gostujući na TV Prva, naveo da predsednik republike određuje datum održavanja izbora i da može i ranije da ih raspiše, ali želi da pruži priliku da se sve implementira što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu i da se primene svi standardi.

Brnabić: Zamolila sam Vučića, prihvatio je

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se „maksimalno moguće“ pomeri održavanje izbora, ali u skladu sa Ustavom i zakonom.

„Mogu da kažem da je predsednik bio protiv toga, ali pošto radimo kao tim, on je verovao svom timu i prihvatio moju molbu, iako je smatrao da je za SNS bilo bolje da se izbori održe što ranije“, rekla je Brnabić u Vladi Srbije.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije što je, kako kaže, prihvatio njenu molbu da se izađe u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.

„Hteli smo da da izađemo u susret ne samo svim zahtevima opozicije, nego i svemu onome što su predložili stručnjaci nevladine organizacije, ne iz slabosti nego jer želimo fer utakmicu i da pobedimo tako što ćemo pokazati da Srbija hoće da glasa za one koji nešto rade i stvaraju, za one koji se trude da imamo više infrastrukture, povećanje penzija plata, da svake godine gradimo nove vrtiće i škole, i da ne može da pobedi ideja koja podrzumeva da se nešto ruši, pali da se lome stakla, da se blokira rad. Siguran sam da u takvoj utakmici građani Srbije hoće da se opredele za program koji nudi bolju Srbiju i kvalitetniji život“, rekao je Stefanović.

Kao predsednik komisije za poboljšanje izbornih uslova, Stefanović se osvrnuo na reforme koje su sprovedene u toj oblasti, poput uređenja biračkog spiska, u koji će se birači sada upisivati direktno iz matične knjige rođenih po navršenoj 18. godini, odnosno ispisivati nakon smrti, kao i obuke stalnog sastava kontrolora.

Još jedna od novina jeste da će svako nakon izbora moći elektronski da proveri da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno u slučaju da nije izašao na glasanje, dodao je on.

Stefanović je rekao i da su juče usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakon o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo, navodi, imali sramne kampanje protiv opozicije.

„Založili smo se za to da nema zloupotrebe javnih resursa, sluzbenih automobila, kampanje u radno vreme. Toga neće biti, a agenciji za borbu protiv korupcije omogućili smo veći kapacitet, oštrije kazne i kraće rokove odlučivanja“, istakao je ministar.

Stefanović, osvrćući se na tvrdnje opozicije da su užasni izborni uslovi, naglasio „da je to ono što su nam ostavili, a mi od 2012. nismo promenili apsolutno ništa što se tiče izbornih uslova“.

„Želeli smo da pokažemo veći demokratski kapacitet nego što imaju oni, obezbedimo utakmicu u najboljoj demokratskoj atmosferi“, rekao je on.

Napomenuo je da je birački spisak prilično uređen, ali je bilo nedostataka, pa sada svako bude upisan direktno iz matične knjige kad postane punoletan i ispisan kad umre, svako može lično i elektronski da se proveri nakon izbora, svako može da vidi da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno.

„Usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakona o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo imali smo sramne kampanje protiv opozicije“, navodi Stefanović.

Podseća da će biti urađene i promene u REM-u i da su sve to bili zahtevi opozicije.

„Da li je SNS imala N1 i super nova i 02, Kesića koji kritikuju vlast, NIN nedeljnik“, upitao je Stefanović, navodeći da je juče RTS posvetio pola sata SzS-u koji ih je blokirao.

Stefanović ističe da toj opoziciji nisu izborni uslovi razlog da izađu ili ne izađu na izbore, i da je razlog da ne izađu to što vide da nemaju podršku građana.

„Mi smo 2012. izašli pod mnogo težim okolnostima, jer nismo imali podršku nijednog medija, izašli smo sa idejom i programom i ponudili građanima drugu ideju i zahvaljujući tome smanjili nezaposlenost, izgradili puteve i mogo drugog“, kazao je Stefanović.

„Jedan deo stranaka okupljen oko Đilasa i Jeremića neće izaći na izbore šta god da se uradi, jer znaju da ne mogu da dobiju veliki broj glasova, mogu 8-9 posto, kao što su dobili u Lučanima“, rekao je Stefanović, naglašavajući „da narod neće da glasa za pretnje“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*