Stefanović: Nismo učestvovali na NATO vežbi „Defender Europe“ jer je tzv. Kosovo bilo pozvano na neprihvatljiv način

KREMS –

Kao neutralna zemlja Srbija se odlučila da sarađuje sa svima, a pošto joj je prioritetni cilj ulazak u EU, želi svoju odbrambenu politiku da usaglasi što više sa Unijom, istakao je danas ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Stefanović, koji je učestvovao na konferenciji ministara odbrane Grac formata u Kremsu, na pitanje zašto Srbija nije učestvovala na NATO vežbi „Defender Europe“, već je imala vežbe sa Rusijom, odgovorio je da kao neutralna zemlja, Srbija sarađuje sa svima, a tako i sa Ruskom Federacijom.

„Sa SAD smo ove godine imali pet vežbi. Sada imamo dve vežbe sa NATO članicama na našoj teritoriji, jednu sa Mađarskom, i drugu sa Mađarskom i SAD, a imaćemo i vežbu vojne avijacije i padobranaca sa SAD. Na drugoj strani imali smo dve vežbe sa Rusijom“, rekao je Stefanović.

nebojsa, stefanovic

Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar je ukazao da je bilo planirano 49 vežbi, od kojih 27 sa NATO državama i SAD, i šest sa Rusijom, ali je pandemija taj plan dosta smanjila.

Što se tiče NATO vežbe „Defender Europe“, on je objasnio da Srbija nije učestvovala, jer je tzv. Kosovo bilo pozvano na način koji nije bio prihvatljiv za Beograd.

„Odluka da ne učestvujemo bila bi ista svuda gde se naš suverenitet dovodi u pitanje“, naglasio je Stefanović.

On je, na pres konferenciji, naglasio da Srbija vodi politiku koja ima za cilj pristupanje EU.

„Srbija ne vidi alternativu i odlučila se jasno za članstvo u EU“, naglasio je on.

Zahvalio se Austriji što je dosledno spremna da sluša zemlje regiona i podržava ih na putu ka EU.

Dodao je da će ono o čemu je bilo reči na skupu u Kremsu omogućiti da zemlje regiona još bolje razumeju šanse koje nudi EU.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*