Stefanović: Zajednički cilj nam je postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je, na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da se u ovu borbu mora uključiti celokupno društvo kako više nijedna žena ne bi bila žrtva nasilnika.

„Drago mi je da i ove godine možemo zajedno da sumiramo šta smo uspeli da uradimo, šta je to što je dobro urađeno i šta moramo unaprediti u  aktivnostima na putu ka našem zajedničkom cilju – postizanju nulte tolerancije u društvu prema nasilju nad ženama. To je nešto što moramo da postignemo i zato je važno da uvek javno i otvoreno govorimo o ovom problemu i ne zabijamo glavu u pesak“ – rekao je Stefanović, obraćajući se učesnicima konferencije.

Stefanović je podsetio da je na putu ka ovom cilju jedan od najznačajnijih koraka predstavljalo donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna prošle godine, a koji ima za cilj da zaštiti žrtve.

„Postupajući po njemu, policija je samo od početka ove godine izrekla 23.118 hitnih mera, od čega 6.928 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 16.190 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Ove mere su važne jer su ranije nasilnici neretko koristeći činjenicu da su vlasnici stana držali  žrtve u nekoj vrsti zavisnosti i one nisu imala gde da odu“ – rekao je ministar.

Kako je naveo njihovim uvođenjem, država je poslala jasnu poruku da svaka kuća u kojoj žena živi mora da bude njena sigurna kuća, dok je nasilnik taj koji mora da ode.

„Predložiću Ministarstvu pravde i Skupštini dramatično pooštravanje kazni za sve počinioce dela sa elementima nasilja, po modelu koji se u nekim zemljama zove „zakon tri udarca“, što znači da se svaki sledeći prekršaj ili krivično delo drakonski više kažnjava. To će podrazumevati da ukoliko neko ponovi takvo krivično delo treći put za to dobije 20 ili 30 godina zatvora i uveren sam da će svi oni onda dobro razmisliti da li će nekog udariti i da li se nasilje isplati“ – rekao je ministar.

On je govorio o brojnim merama i aktivnostima koje je MUP preduzeo u borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući i represivne i preventivne, ali je ujedno uputio i molbu sudovima da oštro kažnjavaju sve nasilnike, i apelovao osim na žrtve i na sve građane Srbije da ukoliko vide, čuju ili makar samo naslute da se dešava nasilje nad ženama to prijave.

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sans Bjornstad istakao je da nasilje u porodici zločin koji samo pogađa pojedinca, već ima negativne efekte po celo društvo i naglasio da ne sme da postoji tolerancija prema nasilju i da je nulta tolerancija jedino rešenje.

„Ponosan sam na ono što je Srbija uradila na ovom planu“ – rekao je Bjornstad i izrazio spremnost da Norveška podrži Srbiju i da istraju zajedno na tom putu.

Šef odeljenja za informisanje komunikacije EU Pol Henri Preset izrazio je zadovoljstvo što konferenciji prisustvuju predstavnici  različitih insitucija , jer to pokazuje da je borba protiv nasilja nad ženama zajednička borba različitih segmenata društva.

„Mora se mobilisati celo društvo, uključujući službe koje sprovode zakon“ – rekao je Preset i poručio da će Evropska unija nastaviti da podržava Srbiju da dostigne zajednički cilj sa ostalim evropskim narodima“.

Direktorka organizacije „UN WOMEN“ za Srbiju Milana Rikanović istakla je da se ženama žrtvama nasilja mora poslati jasna poruka da nisu same i da smo svi tu za njih i država i međunarodne organizacije i ženske NVO i celokupna javnost.

„Nasilje moramo da nazovemo pravim imenom i veoma mi je drago što svi prepoznajemo da nasilje nije samo fizičko nasilje. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista je doneo značajne promene i jasna poruka koju čujemo od potpredsednika Vlade i od svih zvaničnika na ovakvim skupovina, zaista su osnažili i motivisali žene da prijave nasilje“ – rekla je Rikanović.

Biljana Maletin iz „Ženske platforme za razvoj Srbije“ navela je da je ova organizacija takođe prepoznala ogroman napor policije u ovoj oblasti.

„Vidimo da je policija visoko na agendi svojih priorteta stavila borbu protiv nasilja u porodici, da je promenila normativne akte, počela da ih primenjuje i to više nego druge institucije“ – rekla je Maletin.

Ona je ponovila još jednom da je jako važno da svi zajedno rade na rešavanju problema nasilja nad ženama.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*