Stigli sertifikat i zastava iz Brisela – Bijeljina zvanično Evropski grad sporta 2020. godine (VIDEO)

Grad Bijeljina istakao se aktivnostima na unapređenju uslova za bavljenje sportom, institucionalnim pristupom u ovoj oblasti i aktivnostima na popularizaciji sporta, zbog čega je zaslužio titulu Evropskog grada sporta za 2020. godinu, poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić povodom priznanja koje je predstavnicima Grada 10. decembra u Briselu uručila Evropska federacija prestonica i gradova sporta (ACES).

 

– Na svečanosti u Evropskom parlamentu u Briselu prisustvovali su predstavnici više gradova, sa nekoliko kontinenata, a još 15 gradova ponijelo je ovu titulu. Ponosni smo na to što je Bijeljina jedan od tri grada van Evropske unije, kojem su dodijeljeni zastava i sertifikat. Naši sportski klubovi imaju registrovano ukupno 10.500 sportista, a Grad u budžetu izdvaja najviše novca za sport od svih gradova u BiH – istakao je gradonačelnik Mićić.

 

On je naveo da je korist od dobijene titule višestruka za Grad, posebno kada je riječ o pristupanju evropskim fondovima za razvoj sporta.

 

– Bijeljina je od sada međunarodno priznat grad sporta, jedan od rijetkih u regionu koji može da se pohvali ovakvom titulom. Ona svakako doprinosi i boljem imidžu grada, ali i našem konačnom cilju – da budemo grad budućnosti – naglasio je Mićić.

 

Prethodnih mjeseci, Grad Bijeljina izvršio je potpunu obnovu krova i parketa Sportske sale u Račanskoj ulici, a pri kraju je postavljanje reflektora na Gradskom stadionu, što pokazuje odlučnost nadležnih da stvore što bolje uslove za bavljenje sportom.

 

– To su dva velika projekta u oblasti sporta u Bijeljini koja će obilježiti 2019. godinu, ali tu nećemo stati. Izgradićemo istočnu tribinu na Stadionu, teren sa vještačkom travom, i nadamo se da će nam Vlada Republike Srpske ustupiti zemljište za izgradnju velike sportske sale koja će moći da primi nekoliko hiljada gledalaca – dodao je gradonačelnik Bijeljine.

 

Prema njegovim riječima, iz budžeta Grada Bijeljina izdvaja se oko 1.900.000 KM direktne podrške za sport.

 

– Ako tome dodamo 900.000 KM za reflektore, 400.000 KM za rekonstrukciju sale u Račanskoj ulici, sredstva za sport u osnovnim školama, riječ je o više miliona maraka. Ipak, mnogo važnije od cifara je to što ulažemo u zdravlje omladine i budućih generacija, što ih odvajamo i sklanjamo od ulice i poroka – smatra Mićić.

 

Službenik za sport u Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Boro Đokić, koji je prisustvovao dodjeli titule u Briselu, kaže da je čast što se ime Bijeljine našlo među gradovima poput Budimpešte, Malage, Lisabona, Đenove, i drugih gradova koji imaju višestruko bolje razvijenu infrastrukturu u oblasti sporta.

 

– Gradovi u Evropskoj uniji imaju tri glavna cilja u okviru strateške politike – bavljenje sportom mladih, starijih i osoba sa invaliditetom. Mi smo po povratku iz Brisela odmah održali sastanke sa nekoliko nevladinih organizacija i sugerisali im da svoje buduće projekte prilagode ovim ciljevima – rekao je Đokić, dodajući da će naredne godine biti obnovljena nekad tradicionalna ulična trka za Dan Grada.

 

Mićić i Đokić su, pored zahvalnosti sportistima, sportskim radnicima i svima koji doprinose razvoju sporta u Bijeljini, posebno zahvalili za podršku u procesu kandidature društveno odgovornoj kompaniji „Sport Vižn“  iz Bijeljine koja će kao generalni sponzor podržati aktivnosti Grada Bijeljina – Evropskog grada sporta za 2020. godinu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*