Strateško partnerstvo; Mađarska privržena evropskim integracijama Srbije, zajedno branimo Evropu

BUDIMPEŠTA –

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno.

Ona je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje rekla da je u tom smislu najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović i istakla da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat.

brnabic, orban

Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

„Sa druge strane je politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pri tom bez zasdrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.

„Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije – Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoiviše kako da firme diođu u Srbiju“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, privredna saradnja takođe raste i samo od januara do juna 2021. godine izvoz u Mađarsku oje dostigao 528 miliona evra, odnosno porastao je 52,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Mađarska je stalni, otvoreni partner koji posvećuje pažnju i za izvoz u Srpsku i za uvoz iz Srbije u Mađarsku. Uvoz je rastao 11,8 odsto i dostigao 586 miliona evra. Mađarska kontinuirano unapređuje trgiovinsko robnu saradnju i ocejuejm da će se to dodatno proširiti u obklsti inovacija i tehnologija“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je potpisan i sporazum o saradnji mladih poljoprivrednika, koji su sve više zaintersovani da ostanu na zemlji i bave se time.

„Očekujem, u tom smislu da će to dovesti do više investicija sa obe strane“, zaključila je Brnabić.

Orban: Sa Srbijom naći što južniju liniju da se zaustavi migracioni talas 

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Mađarska zna šta joj je činiti po pitanju novog migracionog talasa, a to je da zajedno sa Srbijom nađe što južniju liniju gde taj talas može da se zaustavi.

On je na zajedničkoj konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kazao da ne može da isključi da će se talas migracija pojačati, a i da situacija u Avganistanu ukazuje na realnu opasnost.

Prema njegovim rečima, unutar Avganistana postoji masa od oko 4 miliona ljudu koji se kreću ka bezbednijim krajevima i koji traže izlaz iz svoje situacije.

„Oni mogu da krenu preko Turske ka zapadnoj Evropi. Mi znamo šta nam je činiti, a to je da zajedno sa Srbima nađemo što južniju liniju gde možemo da ih zaustavimo. Veliko pitanje je kako će se Nemačka odnositi prema novom talasu, jer ako nova nemačka vlada bude sledila staru politiku otvorićemo koridor. Ako to ne omoguće mi ćemo jačati našu granicu, ali treba videti kako će Nemačka da reaguje“, rekao je Orban.

Srbija  i Mađarska neće biti migracioni kampovi

Orban je danas istakao da su Mađarska i Srbija, kada je reč o novom migrantskom talasu, dužne prema svojim građanima da zaštite sve ono što je do sada postignuto po pitanju ekonomskog razvoja od eventualnog urušvanja i da dve zemlje ne treba da popuste i dozvole da se od njih naprave migracioni kampovi.

„Po pitanju migracija, mi ne možemo da popustimo i ne može i ne izvodljivo je da od Srbije ili Mađarske naprave migracioni kampovi, da to budu ‘hot spotovi’ i da bezbednosna pitanja potiskuju ekonomska pitanja“, poručio je Orban odgovarajući na pitanje novinara kakve intervencije očekuje od EU po pitanju migranata pošto će puno njih krenuti prema Srbiji i Mađarskoj.

Istakao je da je srednja Evropa postala najprivlačnije mesto za investicije u svetskoj privredi, čiji je deo i Srbije.

„Zato postoji fantastična pespektivu i za Mađarsku i Srbiju. Važno je da investicije dođu u region, sekundarno je da li investicije idu u Mađrsku ili neku drugu državu. Tu perpektivu jedan migracioni talas može da uništi“, upozorio je Orban i poručio da države moraju da zaštite svoje razvojne potencijale.

Kazao je da su dužni građanim da ih zaštite od te situacije i da Mađarska neće popustiti, kao i da ga raduje što su do sada u Vladi Srbije imali izuzetnog partnera po tom pitanju.

Kako je rekao, Srbija prolazi kroz izuzetan razvoj koji se retko dešava u istoriji i to bi migraciona kriza mogla da ugrozi.

Kada je reč o Evropi, Orban kaže da su i Srbi i Mađari kada je trebalo kroz istoriju zaštiti Evropu to radili, ali da Evropa nikada nije u obrnutom slučaju žurila da pomogne.

„Prozvali su Mađarsku za udarnu zonu i da se tu odvija konflikt i ništa ne ukazuje da je to mišljenje promenjeno. Mi smo tako zaštitili Nemce 2015, a oni su nam stalno pucali u leđa, napadali nas zbog ograde. Mislim da se to neće menjati, to je izluzija – možemo da računamo samo na sebe i odgovorićemo ti izazovima“, poručio je Orban.

Mađarska želi Srbiju u EU zbog stabilnstii Balkana i Evrope

Interes Mađrarske da podržava Srbiju na njenom puti evropskkih integracija je geostrateške prirode, jer samo Srbi mogu da stabilizuju Balkan, izjavo je danas u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

On je na zajednčkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić istakao da Mađarska podržava i predlog češkog premijera Babiša da Srbija bude uključena u Šengen zonu.

„Nama je važno da sve naše susedne zemlje budu uključene u iste integracije. Drugo, praktično istorijski gledano znamo da je Balkan jedan od regiona koji je najlakše destabilizovati, a to znači opasnost i za nas“, naglasio je Orban.

Dodao je da se to videlo na primeru raspada Jugoslavije koji je i Mađarska osetila primajući izbeglice.

„Zato je u interesu Mađarske da na Balkanu bude stabilnost, a to mogu da garantuju Srbi. Iz Vašingtona, Brisela i Berlina ne može se stabilizovati Balkan, već samo iz Srbije, tako da je suština naše politike geostrateški interes“, objasnio je mađarski premijer.

Orban je rekao da je članstvo Srbije u EU važno ne samo zbog ekonomije, već zbog beezbednosti i stabilnosti čitave Evrope.

„Postoji koncepcija koja kaže da je Balkan dobra tampon zona, jer ne moramo da branimo Beč, pošto će Srbi i Mađari da se bore za odbranu hrišćanstva. Mi imamo 150 godina iskustva sa tim. Ja poručujem Evropi da ne treba da prepuste Balkan da bude tampon zona, već da ga ukljluče u zajednničku bezbednosnu strukturu“, rekao je Orban.

Strateška saradnja Srbije i Mađarske

Mađarski premijer izjavio je  da strateška saradnja Srbije i Mađarske može da posluži kao sigurna tačka za budućnost obe zemlje, ističući da su odnosi Beograda i Budimpešte na veoma visokom nivou.

„Već 16 godina sam premijer, potpisao sam mnoge sporazume, i sigurno je da je jedan od najvažnijih na istorijskom horizontu ovaj koji sam danas potpisao sa premijerkom Srbije“, rekao je Orban u Budimpešti nakon sednice dve vlade.

Prema njegovim rečima, odnosi Srnije i Mađarske dostigli su „neviđen nivo“ zahvaljujući ličnim doprinosima, kao i doprinosu dva naroda koji podržavaju tu saradnju.

„Za nas postaje potpuno prirodno da Mađari u Srbiji ostvare usku saradnju i na polju ekonomije i na političkom polju. Ne može Srbija da bude zaštićena bez bezbednosti Mađarske, niti Mađarska može da bude zaštićena bez bezbednosti Srbije“, rekao je Orban.

On je ukazao da je privredna saradnja sve bolja, i na polju trgovina, investicija, zapošljavanja.

„Za kratko vreme učinili smo istorijski iskorak, povezuje nas saobraćajna infrastruktura, granični prelazi“, rekao je Orban.

On je primetio da postoje različite faze u razvoju ekonomija, međutim, dodaje, Srbija ima odlicne ekonomske pokazatelje, te će i te faze u ekonomskom razvoju između dve zemlje uskoro da nestanu.

Orban je istakao da očekuje da se u kratkom vremenu u mađarskoj privredi pojave srpski investitori.

Po pitanju energetike, Orban je podsetio da će od 1. oktobra Mađarska uspeti da obezbedi transport 8,5 milijardi kubnih metara gasa, preko Turskog toka, koji kroz Srbiju vodi do Mađarske.

„To za nas mnogo znači“, podvukao je on.

Podsetio je da je do sada Mađarska doprinosila snabdevanju gasom Srbije, dok će sada biti obrnuto, što je, kaže, potpuno prirodno.

„Nikada nismo bili protiv turskog toka i spremni smo da platimo proviziju za tranzit, kao što je Srbija nama plaćala. Za nas to nije nikakva pošast što iz drugog pravca dobijamo gas“, rekao je Orban.

U vezi sa brzom prugom Beograd – Budimpešta, Orban je rekao da će se mađarska strana truditi da ostvari projekat u predviđenom vremenu i obezbedi još bolji protok robe i ljudi između dve zemje.

Takođe, želja je da već od iduće godine na liniji Subotica – Segedin bude obezbeđen dobar, moderan železnički prevoz.

Dodao je da je poboljšan promet na graničnim prelazim u drumskom saobraćaju, ali da je to dosta otežano zbog određenih infrastrukturnih ogranočenja.

Međutim, Orban je preneo da će se potruditi da na prelazima Horgoš i Kelebija povećaju kapaciteti za protok robe i ljudi, kako bi se skratilo višesatno čekanje.

Dodao je da je namera i da se osposobi prelaz Bački breg za teretni saobraćaj.

Inače, premijeri Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić ranije danas potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu između dveju zemalja.

Takođe, resorni ministri potpisali su prateće memorandume o saradnji u oblastima privrede, poljoprivrede, diplomatskih odnosa, policije – vršenje mešovitih graničnih patrola, evropskih integracija – stručne pomoći za pristupne pregovore, kao i za razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte.

Sporazume su u ime Srbije Vlade Srbije potpisali, sa kolegama iz Mađarske, ministri spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka privrede Anđelka Atanacković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Mađarska privržena evropskim integracijama Srbije, zajedno branimo Evropu

Orban je poručio danas i da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

Orban je, u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade u Budimpešti, ukazao da dešvanja u Avganistanu naslućuju veliki talas migracija, što Srbiju i Mađarsku može da dovede u tešku situaciju.

„Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čcemu se razgovaralo na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujemo bezbednost centralne Evrope“, rekao je Orban.

Ukazujući na potencijalni problem velikog talasa migranata drumskim putem, nakon dešavanja u Avganistanu, Orban je rekao da u obe zemlje postoje civilne organizacije koje podržvaju migraciju, što je, kaže, potpuno u suprotnosti sa bezbednosnim interesima dve zemlje.

Orban je poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracijama Srbije, jer smatra da bez Srbije kao dela bezbednosne strukture i arhitekturte EU, nije moguće garantovati bezbednost celog kontinenta.

„Za nas je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevropske zemlje. To znači da, ako stanemo na put mirgacijama, mi branimo i zapadnoevropske zemlje, Austriju, Nemačku. To je zadatak koji nam je istorija odredila, ne prvi put, da odbranimo Evropu. Verujem da zajedničkim snagama, Srbija i Mađarska mogu to da urade“, rekao je Orban.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*