Stručna pomoć i smeštaj za socijalno ugrožene trudnice i majke

Pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, od 2008. godine postoji Materinski centar, namenjen trudnicama i majkama sa tek rođenom decom sa teritorije Vojvodine, koje nemaju osnovne egzistencijalne uslove za život i odgajanje deteta.

Za skoro deset godina postojanja, usluge Materinskog centra u Subotici koristilo je oko 30 majki uglavnom iz našeg grada, ali i iz drugih opština Vojvodine. Ukoliko se trudnica ili majka sa tek rođenim detetom nađe u teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji, one se putem Centra za socijalni rad zbrinjavaju u Materinskom centru, sve do navršenih godinu dana života deteta.

„One ovde pronađu svoj mir. U centru im obezbeđujemo osnovne egzistencijalne uslove, pružamo psihološku i pedagošku podršku, savetodavne usluge, kao i pomoć u ostvarivanju prava i socijalne zaštite. Kada je u pitanju briga o detetu, na raspolaganju su medicinska i zdravstvena služba, a takođe su im obezbeđene pelene, bočice, hrana i ostale neophodne potrebštine, kako za dete, tako i za majku“ – objasnila je Maja Gvozdenović, psiholog Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.

Ideja ove usluge je da se trudice i majke, koje ne mogu da brinu o sebi i detetu, godinu dana zbrinu i osnaže da zadrže dete, umesto da ga se odreknu i daju u hraniteljsku porodicu. Nakon godinu dana, dete je dovoljno veliko da se upiše u jaslice, dok majka može da počne da radi i nastavi brigu o njemu. Ipak, problem je što se većina zbrinutih žena vraća problemima, zbog kojih je i prvobitno bila smeštena u Materinski centar.

„Majke kasnije spontano dođu sa decom da nas obiđu, da ih vidimo i popričamo. Imamo primer dve, tri majke koje su uspele da zadrže decu nakon završetka usluge. Međutim, problem je što se posle godinu dana većina njih nađe u situaciji u kojoj su i bile pre zbrinjavanja. Mislim da bi ovaj program bio mnogo uspešniji ukoliko bi se država ili opština angažovale da posle godinu dana pomognu ovim majkama oko zapošljavanja, jer je uglavnom reč o radno sposobnim ženama“ – dodala je Gvozdenović.

Iako je centar registrovan za zbrinjavanje deset majki, realan kapacitet je takav da samo dve majke mogu biti zbrinute istovremeno, zbog nedostatka prostora.

„Na raspolaganju imamo samo jednu prostoriju sa dva kreveta i krevetića za bebe, kao i zasebnim kupatilom. Smeštaj je za sada na nivou apartmana, prostor je mali i idealan je za jednu osobu. Pošto verovatno postoji potreba za većim zbrinjavanjem, za tako nešto bi bio potreban zaseban objekat ili više prostorija koje bi morale da imaju odvojeno kupatilo“ – zaključila je Gvozdenović, dodajući da se trenutno na zbrinjavanju nalazi jedna maloletna majka sa bebom od četiri meseca.

Izvor: subotica.com

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*