Štrudla sa makom, brusnicama i bademima

Izvor: Shutterstock

Sočna poslastica za ljubitelje maka.

Sastojci:

Testo:

– 280 g brašna

– 80 ml mleka

– 1 jaje

– 1 suvog kvasca

– 60 g mekog maslaca

– 2 kašike šećera

– malo soli

Punjenje:

– 250 g mlevenog maka

– 40 g šećera

– 30 g suvih brusnica

– 30 g seckanih badema

– 1 belance

Premaz:

– 1 žumance, malo mleka

Priprema:

Prvo pripremiti testo: Brašno pomešati sa svim suvim sastojcima.

Mleko i maslac zagrejati da bude mlako, pa dodati brašno smesi kao i jaje i umesiti testo. Ostaviti na toplo da se udvostruči volumen.

Dok testo miruje pripremiti punjenje.

Mleko, mak i šecer zagrejati, pa kad poćne da ključa skloniti sa šporeta i lagano izmešati.

Dodati belance, brusnice, bademe i opet izmešati. Pustiti da se malo prohladi.

Pripremiti pleh obložen papirom za pečenje.

Testo razviti u veci pravougaonik i premazati smesu od maka preko, pa zaviti u rolat, po želji preseći na pola i pustiti testo da miruje.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 190 stepeni. štrudlu premazati mešavinom žumanceta i mleka i peći 25 minuta ili malo duže u zavisnosti od rerne.

Treba da dobije finu zlatno/braon boju.

Pecenu štrudlu malo prohladiti i posuti sa šecerom u prahu.

Prijatno!

 

 

 

 

N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*