Studentkinji Emiliji Popović Brankova nagrada Matice srpske

Emilija Popović sa novosadskog Filozofskog fakulteta, dobila je prvu Brankovu nagradu Matice srpske za rad “Motiv incesta” u dramskom stvaralaštvu Momčila Nastasijevića.
d
Foto: Dnevnik/Branko Lučić

Žiri za dodelu Brankove nagrade Matice srpske pregledao je 21 rad, koji su dostavile odgovarajuće katedre filozofskih i filoloških fakulteta iz: Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Banja luke i Nikšića.

Žiri je jednoglasno odlučio o dodeli, a pored Emilije, drugu nagradu dobio je Lazar Srdanović za rad “Metaforizacija kao umjetnički postupak u beskrajnoj priči” Mihaela Endea sa Filološkog fakulteta u Nikšiću. Treću nagradu dele Nataša Banović za rad “Poetika barokne književnosti u zbirci Plandovanja Ivana Dživa  Bunića” sa novosadskog Filozofskog fakulteta i Jovana Suvajyić za rad “Depersonalizacija kao aspekt modernizacije pripovedanja u Novembru Gistava Flobera i Dnevniku o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog” sa beogradskog Filološkog fakulteta.

– Sam koncept konkursa Brankove nagrade govori o tome da mentori prijavljuju radove i predlažu ih za ovaj konkurs. Nisam bila sigurna da li će me mentorka prijaviti i veoma sam se iznenadila kada sam saznala da je to i učinila – kaže Emilija za “Dnevnik”.

Povodom 100. godišnjice smrti pesnika Branka Radičevićau njegov spomenMatica srpska je ustanovila nagradu za studente filozofskih i filoloških fakulteta

Pročitala je dosta literature, reč je o povećem spisku i to sve kako bi što uverljivije i što bolje koncipirala i napisala rad.

– Sama sam došla do teme, čitajući ne toliko sekudarnu koliko primarnu literaturu i dramske tekstove Momčila Nastasijevića. Shvatila sam da se kao konstanta u njegovim dramama javlja motiv incesta. Istovremeno, daljim istraživanjem sam shvatila da su svi koji su proučavali  u veoma kratkim segmentima govorili o ovom motivu i ukoliko to rade, govore isključivo o nečemu što ima negativan predznak, nečemu što odvodi likove samih dramskih dela u ludilo i teskobu. Međutim, svojim istraživačkim radom došla sam do toga da je incest zapravo nešto više, da on predstavlja metaforu, odnosno alegoriju umetničkog stvaranja jer do samog rodoskrvnog greha u tim dramama nikada ne dolazi. U poslednjoj drami Momčila Nastasijevića otvara se jedno pozitivno tumačenje ovog dela i drama se završava pozitivno, gde je došlo do  sveopšteg izmirenja. Dakle, ja sam time htela da dokažem da je motiv nešto više i prema proceni stručnog žitrija uspela – pojasnila je Emilija.

Emilija sebe za deset godina vidi u Srbijijerkako kažeukoliko je Momčilo Nastasijević mogao živeti u Srbijimoći će i ona

Sebe za deset godina vidi u Srbiji, jer, kako kaže, ukoliko je Momčilo Nastasijević mogao živeti u Srbiji, moći će i ona.

Nagrade je  uručio predsednik Matice srpske profesor dr Dragan Stanić. On je kazao da su nagrađeni radovi veliki kapital studentima za sve što će u budućnosti raditi.

Povodom 100. godišnjice smrti pesnika Branka Radičevića, u njegov spomen Matica srpska je ustanovila nagradu za studente filozofskih i filoloških fakulteta pod imenom, “Brankova nagrada”. Od tada Matica srpska svake godine tradicionalno dodeljuje ovu nagradu. Za studente je prestiž da im radovi budu konkurisani do strane mentora, tako da je žiri imao izuzetno težak zadatak da među odličnim radovima izabere najbolji. Žiri je bio u sastavu: profesor dr Vojislav Jelić, prof. dr Dragana Vukićević, prof. dr Vladimir Gvozden, doc. dr Nataša Polovina i prof. dr Sanja Paripović Krčmar.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*