Stvaranje podsticajnih uslova za odrastanje dece

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima Svetske banke o realizaciji projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ (Inclusive Childhood Education and Care – ECEC), kojim je predviđeno povećanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem.

Ružić je predstavio rezultate, kao i planove u okviru tri komponente projekta, i naveo da je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece.

On je istakao da pomenuti projekat, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, ima naročitu težinu jer se resorno ministarstvo kroz njega bavi predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem sa svih aspekata.

To se, kako je precizirao, odnosi na proširenje kapaciteta predškolskih ustanova, unapređenje znanja stručnih kadrova u ovoj oblasti kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača, ali i na edukaciju roditelja o značaju ranog razvoja i vaspitno-obrazovnog rada kroz program grantova koji se za sada realizuju u 34 jedinice lokalne samouprave u cilju povećanja obuhvata dece iz osetljivih grupa.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da su do sada, u okviru prve komponente projekta, izgrađena tri objekta – u Sremskoj Mitrovici, Doljevcu i Žitorađi, da su otpočeli radovi u Kruševcu, te da će u narednih dvadesetak dana započeti radovi u Merošini i Loznici.

Takođe, kako je dodao, radovi su planirani i u Prokuplju,  Vladičinom Hanu, Šidu i Smederevu, Tutinu i Novom Pazaru.

Ružić je najavio i da će u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković do kraja septembra biti adaptirano i opremljeno 46 novih vrtićkih soba u 11 opština, dok je ukupno planirano da se adaptira i kompletno opremi najmanje 100 soba.

On je izrazio zahvalnost na podršci koju tim Svetske banke pruža Srbiji u oblasti obrazovanja, kao i na stručnoj i operativnoj podršci u svakodnevnoj implementaciji projekta.

Stručnjak za obrazovanje i menadžer Svetske banke zadužena za projekat Bojana Naceva istakla je dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete i navela da je Svetska banka zadovoljna napretkom u implementaciji projektnih aktivnosti u okviru sve tri komponente.

Oba sagovornika su se saglasila o tome da dobru saradnju treba nastaviti i u budućem periodu.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Aleksandar Jović, vršilac dužnosti šefa Kancelarije Svetske banke za Srbiju Duško Vasiljević i stručnjak za socijalnu zaštitu iz Svetske banke Marijana Jašarević.

Stvaranje podsticajnih uslova za odrastanje dece

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*