Subotica: Međunarodna konferencija sa temom daljinskog grejanja

Izvor: RTV
SUBOTICA –

Rat u Ukrajini je u značajnoj meri poljuljao energetsku stabilnost u čitavom svetu, pa tako i kod nas. Energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije su, čini se, važnije nego ikada do sada, pa stručnjaci iz tih oblasti sve češće održavaju sastanke i razmenjuju iskustva. Jedna takva, međunarodna, konferencija održana je u Subotici, a centralna tema bila je daljinsko grejanje.

Srbija i Mađarska u ovom trenutku sprovode nekoliko zajedničkih projekata koji se tiču energetike. Pored toga, međutim, postoji i više projekata koji mogu da se finansiraju iz sredstava Evropske unije, u sklopu prekogranične saradnje, ali oni su još u fazi izrade.

Radi se o projektima koji mogu da podignu energetsku efikasnost preduzeća koje se bave snabdevanjem korisnika toplotnom energijom, i da u većoj meri u proizvodnju toplotne energije uključe obnovljive izvore energije.

„Kao rezultat ove saradnje očekujemo da će tih desetak projektnih ideja, koje smo sakupili, dobiti određenu političku podršku. Na taj način će oko polovina stanovnika u većim gradovima u Srbiji, koji koriste daljinsko grejanje, imati znatno manje račune. Za to je međutim, kako sam rekao, potrebna politička podrška”, kaže Imre Varadi, organizator konferencije.

Međunarodna konferencija u Subotici, okupila je stručnjake iz regiona sa ciljem da razmotre mogućnost smanjenja troškova daljinskog grejanja, njegovu efikasniju upotrebu, sa posebnim akcentom na očuvanje životne sredine.

energetika, 2

Izvor: RTV

„Upotreba obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja, u svetlu globalnih kretanja na energetskom nivou, sada postaje ne samo energetski poželjna, već postaje i nešto što je obaveza”, ističe Andreja Ilić, direktor Energetike Kragujevac.

Udruženja koja okupljaju preduzeća za proizvodnju toplotne energije iz Srbije i Mađarske potpisala su i sporazum o saradnji, koji otvara mogućnost daljeg zajedničkog rada i razmenu iskustva na polju energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*