Suficit budžeta na kraju oktobra iznosio je 79,8 milijardi dinara,

Suficit republičkog budžeta na kraju oktobra iznosio je 79,8 milijardi dinara, jer su prihodi bili 934,1 milijarda dinara, a rashodi 854,3 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Višak prihoda nad rashodima je u oktobru iznosio 13,2 milijarde dinara, jer su naplaćeni prihodi od 99,9 milijardi dinara, a rashodi su bili 86,7 milijardi dinara.

Poreski prihodi u oktobru iznosili su 87,5 milijardi dinara, pri čemu se najveći deo poreskih prihoda odnosi na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 49 milijardi dinara, budući da se u oktobru plaćaju tromesečne obaveze tog poreza. Prihod po osnovu akciza iznosio je 22,3 milijarde dinara, prenosi RTV.

Poreski prihodi naplaćeni su u skladu sa očekivanjima, a neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 12 mlrd dinara, pri čemu je premija po osnovu ponovnog otvaranja emisije obveznica iznosila 1 milijardu dinara, a javne agencije su uplatile višak prihoda iz prethodne godine u iznosu od 1,4 mlrd dinara.

Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,5 milijardi dinara, a u oktobru su rashodi izvršeni u iznosu 86,7 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, od početka godine do kraja oktobra, zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 94,9 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 204,5 milijardi dinara.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, za taj period, ukupni fiskalni deficit trebalo je da iznosi 47 milijardi dinara, tako da je ostvareni rezultat bolji za 141,9 milijardi dinara, usled bolje naplate svih prihoda, poručuju iz Ministarstva finansija.

Kako prenosi RTV, zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju oktobra iznosio je 14,7 milijardi dinara, a Vojvodine 3,8 milijardi dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su bili u deficitu od 3,2 milijarde dinara.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u deficitu su od 300 miliona dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*