Suga: Svet će videti da možemo da organizujemo bezbedne Olimpijske igre

TOKIO –

Svet treba da vidi da Japan može da organizuje bezbedne Olimpijske igre, izjavio je danas premijer te zemlje Jošihide Suga, tri dana uoči ceremonije otvaranja OI (23. jul – 8. avgust).

Na desetine hiljada sportista, zvaničnika i novinara stižu u Japan usred vanrednog stanja zbog koronavirusa.

olimpijsko, selo, olimpijske, igre

Izvor: EPA (Tamas Kovacs)

Igre zvanično počinju u sredu, mečevima u softbolu i fudbalu.

„Svet se suočio sa velikim poteškoćama, ali možemo da donesemo uspeh u organizaciji Olimpijskih igara, a pritom ćemo zaštiti zdravlje i bezbednost japanske javnosti“, izjavio je Suga pred članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Tokiju, a preneo AP.

On je priznao da je put Japana kroz pandemiju ponekad išao unazad.

„Međutim, vakcinacija je počela nakon što smo prošli kroz dugačak tunel i izlaz je na vidiku“, ocenio je Suga.

Iz kancelarije premijera je u ponedeljak rečeno da je više od 21 odsto populacije Japana, zemlje od 126 miliona stanovnika, imunizovano.

Tedros u Tokiju: Možemo pobediti kovid

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus izjavio je danas da se kovid-19 može pobediti ukoliko svi odigraju svoju ulogu.

„Došao sam sa jednostavnom, ali hitnom porukom: možemo da pobedimo kovid-19, ali samo ukoliko svako igra svoju ulogu. Neka ove igre budu izvor nade i jedinstva, kako bismo postigli jednakost u vakcinama i okončamo pandemiju“, naveo je Tedros na Tviteru.

Predsednik MOK Tomas Bah ranije je izjavio da će Tedros biti u Tokiju u sredu i da će govoriti pred članovima MOK-a.

SZO je savetovao japanske organizatore i MOK o merama predostrožnosti koje treba da preduzmu učesnici na sportskim arenama tokom Olimpijskih igara, preneo je Rojters.

Tehnički direktor SZO za pitanje kovida, Marija van Kerkhove, ranije je ovog meseca rekla novinarima da je apelovala na organizatore da preduzmu sve mere da suzbiju širenje kovida.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*