Sukob u kosovskoj delegaciji: Haradinaj „pritiska“ Hotija da odbije sporazum, Amerikanci prete

epa08437788 The US flag flies at half-staff at the US Capitol in Washington, DC, USA, 22 May 2020. US President Donald J. Trump ordered US flags to fly at half-staff through sunset 24 May, Memorial Day weekend, to mourn the victims of COVID-19. The official death toll in the US approaches one hundred thousand. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
PRIŠTINA –

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do neslaganja, tvrdi prištinski list „Gazeta ekspres“.

List navodi da je Ramuš Haradinaj Avdulahu Hotiju rekao da treba da odbije sporazum.

bela, kuca, sad, usa, amerika,

Haradinaj, koji je član vladajuće koalicije u Prištini, vrši pritisak na Hotija da ne potpiše planirani sporazum.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

Analitičari: Delegacija Prištine brojna, a nestručna

Prištinska vlada i premijer Avdulah Hoti oštro su kritikovani u Prištini zbog brojnosti delegacije koja je otputovala u Vašington na dijalog s Beogradom, a u kojoj gotovo da nema nijednog ekonomiste, a teme su, piše prištinski portal Ljajmi, ekonomske.

Prištinska delegacija broji više od deset članova, što je za analitičara Fatona Abdulahua neprihvatljivo.

Uveren je da to nije zbog toga da bi bila delegacija u SAD bila spremnija, već da bi lakše mogla da amortizuje neuspeh aktuelne koalicione vlasti.

„Ova delegacija nema nijednog ekonomskog stručnjaka, a u Beloj kući se priča o ekonomskim temama”, rekao je Abdulahu.

Tahiri: Sporazum mora da ima jasan politički okvir

Bivša ministarka za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri, smatra da svaki ekonomski sporazum koji može da se postigne između, kako navodi, “dve nezavisne i suverene države” u Vašingtonu mora da ima jasan politički okvir.

Svaki sporazum, pa i ekonomski, kaže, ima političku težinu, tako da, “kosovska delegacija mora da deluje u potpunosti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo”.

Ona je u intervjuu za prištinsku KosovaPres, rekla da u tim razgovorima ne mogu biti samo ekonomske teme sve dok postoji politički problem “između Kosova i Srbije, a to je međusobno nepriznavanje”.

Ona kaže da, “ako Srbija teži ekonomskom sporazumu, onda mora da prihvati kosovsku realnost”.

Smatra da je ovaj sastanak u Vašingtonu veoma važan, ali I da bi, kako kaže, “američko angažovanje u ovom procesu trebalo bi da natera Srbiju da prihvati Kosovo kao realnost”.

Sila: ABK neće dozvoliti da Kosovom upravlja neko drugi

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja ne slaže se svim tačkama sporazuma koji su delegacije Beograda I Prištine dogovorile u Vašingtonu.

Poslanik ABK Gazmend Sila, ne navodeći detalje, kratko je danas rekao da ta stranka “neće dozvoliti da bilo kojim delom teritorije Kosova upravlja neko drugi“.

„Ni na koga ne vršimo pritisak. Zalažemo se za odbranu ustavnosti Kosova”, rekao je Sila.

Premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti rekao je ranije da je vašingtonski sporazum korak napred u postizanju konačnog sporazuma.

Koha podseća da je Haradinajeva ABK nedavno pokazala znake nepoverenja prema premijeru Avdulahu Hotiju po pitanju dijaloga.

Sam Haradinaj je, navodi se, nekoliko puta ponovio da bi u dijalogu trebalo da budu predstavnici njegove stranke.

Zeri: Ko se protivi imaće sankcije SAD

Nakon informacije objavljene u delu prištinskih medija da u albanskoj delegaciji postoje podele zbog neslaganja s nekim tačkama dogovorenog sporazuma Beograda i Prištine, prištinski Zeri piše da su Amerikanci upozorili da će svako ko se usprotivi biti izložen sankcijama SAD.

Navodi se da je premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti spreman da potpiše sporazum, koji je dogovoren u razgovorima sa Beogradom Beloj kući.

Podseća se da su jučerašnjem dogovoru o tačkama sporazuma prisustvovali i ministar pravde Seljim Seljimi i šefica kosovske diplomatije Meliza Haradinaj, oboje iz Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA-EFE (Michael Reynolds)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*