Sutra let za Pariz i Frankfurt, a u sredu za Vašington

TANJUG

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će sutra biti organizovan još jedan let za Pariz i Frankfurt, a u sredu i let za Vašington, kojima će se građani Srbije vratiti u zemlju.

TANJUG

Dačić je u izjavi za Televiziju Hepi precizirao da je do sada vraćeno oko 5.000 građana Srbije, od čega oko 2.500 avionom, dok je za približno 2.500 naših državljana organizovan autobuski prevoz.

On je rekao da je danas organizovan i let za Bratislavu, budući da se u Slovačkoj za povratak javilo 320 ljudi, dodajući da nisu u pitanju turisti, već uglavnom oni koji su ostali bez posla.

Prema njegovim rečima, grupa građana Srbije trebalo bi da u četvrtak dođe sa Tajlanda do Bukurešta, odakle će biti prevezeni do Beograda.

On je napomenuo da „Er Srbija“ ima jedan interkontinentalni avion, koji je svakodnevno angažovan za kargo-letove, odnosno za dopremanje humanitarne pomoći, donacija i robe koju Srbija kupuje za lečenje obolelih od koronavirusa.

Dačić je preneo da je sa EU postignut dogovor da Srbija bude deo njenog mehanizma za organizovanje povratka državljana, pa da kada članice Unije idu po svoje državljane iz raznih delova sveta prevezu i naše koji se tamo nalaze.

Tako su, na primer, doputovali naši državljani iz Perua do Beča, odakle su vraćeni za Beograd, precizirao je on.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da su se sa zahtevom za povratak u Srbiju javili državljani iz raznih zemalja i da ih je u Australiji 144, Austriji 308, Belgiji 46, Velikoj Britaniji 60, Grčkoj 35, Egiptu 25, Češkoj 90, Indiji 34, Indoneziji 51, Maldivima 23.

Takođe, kako je dodao, na Tajlandu ih je 80, Vijetnamu 15, Kanadi 34, Kuvajtu 43, Maroku 25, Nigeriji 155, Nemačkoj 1.500, Norveškoj 107, Islandu 10, Portugaliji 35, SAD oko 700, Saudijskoj Arabiji 65, Slovačkoj 320, Francuskoj 293, UAE 177, Švajcarskoj 496, Švedskoj 241, Albaniji 10 i Mađarskoj 54.

On je ocenio da mnogi državljani imaju nerealna očekivanja da država po njih direktno pošalje avion, i poručio im da dođu što bliže Srbiji, što značajno olakšava njihov povratak u zemlju.

Dačić je uputio apel svima koji ne moraju da se vrate da ne planiraju povratak dok se ova kriza ne smiri.

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*