Švajcarska ključni partner u razvoju inovacija u Srbiji

Švajcarska kao vodeća svetska zemlja po inovacijama nastaviće da podržava razvoj inovacija u Srbiji kao ključnog elementa u budućoj ekonomskoj saradnji dveju zemalja, poručeno je sa današnje konferencije „Inovacije:pokretačka snaga švajcarsko-srpskih privrednih odnosa“.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, istakao je da je Švajcarska već sedam godina zaredom prva zemlja u svetu u inovativnom razvoju, odnosno, po “odličnoj saradnji nauke i industrije“.

“Taj spoj koji danas svi pametnom specijalizacijom daje odličan BDP Švajcarske koja je danas tehnološki lider u svetu. Jedna mala zemlja koja je bila poznata isključivo po poljoprivredi danas je tehnološki, tehnički i inovacioni lider u svetu. Iskustva koja Srbija dobija od Švajcarske treba da budu podsticaj mladim preduzetnicima da ih primene u našoj zemlji“, smatra Popović.

On je na skupu, koji je organizovala Švajcarsko-srpska privredna komora“ naglasio da Vlada Srbije koristi znanja, iskustva, svu tehničku i stručnu pomoć švajcarske vlade u uspostavljanju inovacionog ekosistema.

Kao primer za to naveo je Naučno-tehnološki park u Beogradu u čije je otvaranje i razvoj Švajcarske uložila 900.000 franaka.

“Švajcarsko-privredna komora koja je organizator današnjeg skupa, takođe, pruža odličnu podršku Vladi Srbije i svima koji se bave inovacijama i digitalizacijom. U procesu digitalizacije celokupne uprave u Srbiji, koja je prioritet Vlade Srbije, računamo na pomoć privrednih giganata iz Švajcarske koji već rade u Srbiji, kao i na njihovu stručnu i mentorsku pomoć u razvoju inovativnog preduzetništva“ rekao je Popović.

Ministar je dodao da u okviru NT parka u Beogradu posluju tri švajcarske kompanije koje zapošljavaju više od 100 inženjera iz Srbije.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da je saradnja Srbije i Švajcarske trenutno najjača u oblasti istraživanja i komunikacionih tehnologija, kao i da dve zemlje sarađuju u 22 projekta čija je ukupna vrednost 250 miliona evra.

On je ocenio da je Naučno-tehnološki park u Beogradu “izvozno oruđe“ Srbije koje doprinosi uključivanju naučne zajednice u ekonomiju i sprečava odliv mozgova iz zemlje.

“Potpisan je sporazum o nastavku saradnje i pružanju podrške inovacionom sektoru, a sledeće godine švajcarska vlada će izdvojiti još 270 hiljada franaka kako bi NT park bio otvoren u Novom Sadu i Nišu “, rekao je ambasador.

Predsednica Komore Jana Mihailova rekla je da je svrha današnje konferencije da se povežu švajcarska i srpska poslovna zajednica i da se doprinese razvoju poslovne klime u Srbiji.

Ona je pohvalila Vladu Srbije koja je, kako kaže, prepoznala da su inovacije globalna tema i pokretačka snaga svake ekonomije.

Mihailova je dodala da je Švajcarsko-srpska privredna komora osnovana pre tri godine i da ima 70 članova.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*