Svako može da se izjasni kako hoće, Vojvođani nisu nacija

(Foto Tanjug/ R. Prelić)

Građani koji se prilikom popisa budu izjašnjavali kao Vojvođani prilikom obrade podataka biće podvođeni pod kategoriju regionalna pripadnost, iz prostog razloga što Vojvođani ne postoje kao nacija, izjavio je za Tanjug direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

On je naglasio da je svaki stanovnik Srbije slobodan je da se, prilikom popisa stanovništva, o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasni prema sopstvenoj želji, a popisivač je dužan da to verno prenese u popisnicu i da slovima upiše onako kako je građanin rekao.

On je naglasio da su se oni koji su to želeli, izjašnjavali tako i ranije.

Kovačević tako odgovara na inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske stranke da se stanovnicima severne pokrajine omogući da se izjasne kao Vojvođani, i da se na popisu stanovništva u Srbiji 2022. godine klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost i stav ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, da o tom pitanju treba otvoriti dijalog.

Čomić se poziva na preporuku Saveta Evrope koja poziva sve zemlje da prilikom popisa građanima omoguće dvostruki identitet. Ona naglašava da će kroz dijalog biti odlučeno o sudbini tog predloga, a ukoliko se on prihvati, trebalo bi da se unese u Zakon o popisu, preneo je Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*