Sve glasnije kritike na račun rukovodstva stranke koju predvodi Tanja Fajon

Izvor: N1

Do ponedeljka, 15. avgusta, u Socijaldemokratskoj stranci Slovenije otvoren je proces registracije kandidata za sve funkcije koje budu birali delegati na Kongresu u oktobru. Pored Tanje Fajon, aktuelne predsednice, među evidentiranim kandidatima za predsednika stranke svakako će biti i šef poslaničke grupe SD u parlamentu Slovenije Jani Prednik. Prijavljeni kandidati će tada imati rok do 25. avgusta da se izjasne da li se slažu sa kandidaturom. Ako budu izabrani na kongresu stranke 8. oktobra, onda će kandidatura postati zvanična.

Posle izbora i formiranja nove vlade Slovenije, Jani Prednik „definitivno mobiliše veliku energiju“ u stranci, kažu izvori N1. U drugoj po veličini koalicionoj stranci, pred Kongresom jačaju kritike na račun rukovodstva, koje su se javile neposredno posle izbora zbog lošeg izbornog rezultata, ali tada još uvek prilično uzdržane. Da su te kritike sve glasnije i uticajnije, govori i iznenađujuća najava dugogodišnjeg generalnog sekretara stranke Dejana Levaniča da se više neće kandidovati za tu najvažniju operativnu funkciju u stranci.

„To je bila lična odluka, dao sam koliko sam mogao, ali sada je došlo vreme da neko drugi preuzme dužnost generalnog sekretara“, objašnjava Levanič za N1.

Ne kaže kuda se povlači, ali nagoveštava da će, po svoj prilici, biti potpuno van nacionalne politike. Izvori N1 u stranci kažu da je povlačenje Levaniča u funkciji smanjivanja unutrašnjeg pritiska na Tanju Fajon, ali još nije sasvim jasno da li će povlačenje Levaniča biti dovoljno za nezadovoljne ili će uz njega tražiti i odlazak Tanje Fajon sa čela stranke.

Da Fajon nije više tako suverena i uverena u svoju moć u stranci, pokazuju i dve njene najave koje je dala pre nekoliko nedelja, a sada se od njih oprezno povlači. U junu i julu je jasno rekla da će se na kongresu stranke 8. oktobra ove godine ponovo kandidovati za predsednicu SD i da će socijaldemokrate ići na ovogodišnje predsedničke izbore sa svojim kandidatom.

Danas za N1 kaže da je spremna da vodi stranku i dalje, „ako budem imala dovoljno jaku podršku za to“.

„I dalje to želim, ali ako nemamo dovoljno jakog kandidata i s obzirom na to da nekoliko poznatih kandidata traži našu podršku, dozvoljavam i tu opciju, a poručili bismo našim biračima da glasaju po sopstvenoj proceni i savesti“, rekla je na pitanje da li će SD zaista imati svog kandidata za predsednika Slovenije.

Izvor : N1

Zaokret Fajon prema evropskim vrednostima u Srbiji

Tanja Fajon je pre ove turbulencije na slovenačkoj političkoj sceni uzburkala i političke vode u Srbiji. Naime, kao evroparlamentarka bila je članica delegacije koja je posredovala u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji. Posle njenih javnih i otvorenih kritika vlasti, tadašnji predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je u januaru 2021, tražio da ona bude izuzeta iz delegacije koja posreduje između vlasti i opozicije, smatrajući je pristrasnom. Dačić, ali i ostali političari vladajuće koalicije smatrali su je neobjektivnom, a ona je insistirala da ne može Beograd da određuje ko će činiti delegaciju Evropskog parlamenta. Uz slovačkog kolegu Vladimira Bilčika, ostala je redovan gost na relaciji Beograd-Brisel.

Međutim, nije prošlo mnogo vremena, pa je Fajon razočarala i opoziciju u Srbiji. Učestvovala je u pregovorima o izbornim uslovima. Prošlog septembra, posrednici iz Evropskog parlamenta poslali su Nacrt radnog dokumenta o uslovima za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Većina opozicionih stranaka ocenila je da taj dokument ne sadrži konkretne predloge za poboljšanje izbornih uslova, zbog čega su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju uputili posrednicima iz EP svoju verziju uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Posrednici, među kojima je i Fajon, nisu se previše obazirali na te zahteve i na kraju su potvrdili verziju kojom većina opozicije nije bila zadovoljna. Zapravo, toliko su bili nezadovoljni da su napustili sastanak sa Fajon i Bilčikom, a njih dvoje su žurili na avion i nisu ostali da odgovore na pitanja novinara u Beogradu.

Posebno predsednik SSP Dragan Đilas nije krio nezadovoljstvo političkim obrtom Tanje Fajon, navodeći da delegacija EU parlamenta nije ni malo popravila izborne uslove u Srbiji.

„Za to ste u potpunosti vi odgovorni, pošto ste kao evropski posrednici odlučili da napustite evropske vrednosti i podržite odbranu nedemokratskog i autokratskog režima Aleksandra Vučića. Bukvalno ste lupili šamar svima nama koji uporno radimo na uvođenju Srbije u EU i koji ubeđujemo naš narod da nam je Evropska unija najveći prijatelj i podrška, naša budućnost“, bila je poruka koju je tada Đilas uputio Fajon i Bilčiku.

Odlaskom iz EU parlamenta i fokusom na lokalnu politiku u Sloveniji, Fajon je nestala iz političkog diskursa u Srbiji. Sada se bori da održi uticaj u drugoj po veličini koalicionoj stranci nove Vlade u Ljubljani.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*