Sve više Subotičana radi u inostranstvu

To da Subotičani odlaze na rad u inostranstvo više i nije vest, a koliko ih je tačno „otišlo preko“ niko ne zna precizno. Vidljivo je samo da odlaze kompletne porodice.

Mobilnost radne snage unutar Evropske unije i pasoši Mađarske i Hrvatske uz opštu situaciju u Srbiji glavni su razlozi za ovaj trend.

WHC je jedna od tri aktivne agencije za posredovanje u zapošljavanju registrovane u Subotici. Posluju od aprila, a specijalizovani su za zapošljavanje u Mađarskoj. Po oceni njihovog poslovodstva, interes je obostran.

Dok u Mađarskoj traže radnike, u Subotici i okolini građani traže posao.

„Možemo reći da postoji zaista veliko interesovanje za zapošljavanje u Mađarskoj. Imamo mogućnost zapošljavanja u elektroindustriji, u metalnoj industriji, u auto-industriji. U poslednjih godinama postoji ofanzivni razvoj industrije, odnosno ekonomski razvoj u Mađarskoj“, kaže rukovodilac agencije WHC u Srbiji Egon Sabo Pinter.

Sve popularnija destinacija za rad u inostranstvu jeste i – Slovačka. Istraživanje Infostuda pokazuje da se najčešće traže radnici rad u auto-industriji u ovoj zemlji koja ima najviše proizvedenih automobila po glavi stanovnika.

Istraživanje pokazuje da je ponuda poslova na sajtu profesia.sk šest i po puta veća nego na Infostudu, a broj zainteresovanih kandidata pet puta manji nego kod nas.

„Razlog za to je što oni kao građani Evropske unije odlučuju često da prihvate bolje plaćene poslove u, recimo, Nemačkoj, tako da ostaju upražnjena brojna radna mesta i slovačke firme su često u prilici da traže zaposlene iz drugih zemalja“- kaže predstavnica Infostuda Tatjana Vidaković.

Ukoliko želite privremeno da radite u inostranstvu, dovoljan vam je samo srpski pasoš. Međutim, ukoliko želite odavde da se odselite trajno potreban vam je pasoš neke od zemalja Evropske unije, kao što su Mađarska ili Hrvatska.

Zahvaljujući dvojnom državljanstvu, brojni Subotičani imaju takve pasoše. Stoga i ne čudi da se, kao i u slučaju Slovačke, subotička privreda žali na nedostatak radne snage.

„Posle razgovora i obilazaka preko 700 firmi u ovom regionu, u većini slučajeva je problem radna snaga. Znači neadekvatna radna snaga ili baš u tom pravom primeru – fali fazličitih profila radne snage. To su, da vam iskreno kažem, slatke muke. Kamo sreće kada bi po čitavoj Srbiji tako bilo, jer ćemo i ovaj problem mi prevazići“, komentariše predsednik PKS – RPK u Subotici Slobodan Vojinović.

Kako bi se izbegle neprijatne situacije, Infostud je u saradnji sa agencijom Astra pripremio vodič za sve koji planiraju rad u inostranstvu, dok je sličan vodič letos pripremilo i distribuiralo na granicama Ministarstvo rada, gde procenjuju da je samo prošle godine više od 5.000 ljudi otišlo iz zemlje na rad u inostranstvo.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*