Svečana akademija povodom 25 godina Ustavnog suda Republike Srpske

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u toku je svečana akademija posvećena 25. godišnjici Ustavnog suda Republike Srpske.

Foto: RTRS

Svečanosti prisustvuju predjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović.

Akademiji prisustvuju i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, poslanici u Narodnoj skupštini, ministri, predstavanici pravosudnih institucija, te zvanice iz javnog i društvenog života.

Zvaničnici su podsjetili da je Ustavni sud važna institucija u očuvanju ustavnosti i zakonitosti u Srpskoj.

Foto: RTRS

Premijer Srpske je najavio da bi Ustavni sud naredne godine trebalo da preseli u nove prostorije.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman, koji je na poziciji predsjednika od 2012. godine, ocijenio je juče da je ova institucija od osnivanja na visini zadatka.

Radom i postojanjem dajemo Srpskoj suverenost u okviru BiH. Na 20. godinu rada konstatovali smo da je svake godine sve manje povreda načela zakonitosti od institucija koje donose zakone i druga pravna akta – naglasio je on.

Prema Selmanovim riječima, situacija je u proteklih pet godina još popravljena, vidljiv je ogroman napredak i u funkcionisanju Suda, donesene odluke su u potpunosti poštovane, a ima i sve manje predmeta u kojima se utvrđuje povreda načela ustavnosti i zakonitosti.

izvor RTRS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*