Svečana akademija povodom 75 godina lista „Dnevnik“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 75 godina postojanja lista „Dnevnik“. Tom listu je dodeljena Oktobarska nagrada Novog Sada za tekuću godinu na predlog tri akademika Srpske akademije nauka i umetnosti, a u pitanju je najstariji dnevni list koji izlazi u Vojvodini na srpskom jeziku, štampa se na ćiriličnom pismu i drugi je po starosti u Srbiji.

„Mnogo toga je rečeno o 75 godina „Dnevnika“, o njegovom putu od ilegalne štamparije i prvog broja tadašnje „Slobodne Vojvodine” koju je urednički potpisivao narodni heroj Svetozar Toza Marković, preko postoslobodilačkih izdanja, pa ratnih devedesetih godina i početaka u novom veku, pa do današnjeg modernog preloma, i pratećeg internet portala. Menjale su se države, društvena uređenja, menjali su se političari na vlasti, ali „Dnevnik“ nije menjao one suštinske stvari, a to su ideja vodilja „da je narod bez tačnih vesti, narod bez temelja slobode“, i to što nije menjao ćirilično pismo. Svi smo svesni da je u poslednjih 75 godina bilo mnogo teških perioda za sve nas, za ovo društvo, za naš narod, da je novinarska profesija bila pred mnogim izazovima, da je bilo potrebno mnogo truda da bi se održali profesionalni standardi. I ovaj list je u nekim periodima opstajao samo zato što su za „Dnevnik“ radili ljudi koji su to voleli, jer je svega drugog falilo. Možda su snagu crpili upravo iz te slobodarske tradicije na kojoj je list i nastao. Svim zaposlenima u „Dnevniku“ želim dalji napredak, da ostanu samo po tradiciji stari, a da budu večno mladi po idejama“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Na svečanosti su govorili i generalni direktor kompanije „Dnevnik Vojvodina pres” Dušan Vlaović, upravnik Matice srpske dr Dragan Stanić, a obratili su se i najstariji novinar „Dnevnika“ Ljuba Vukmanović i akademik Stevan Pilipović. Priredbu su uveličali studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu, dok je svečani program vodio direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.

Prisutni su se podsetili na 1942. godinu, kada je u jeku pogroma fašističkih okupatora, grupa antifašista stvorila „Slobodnu Vojvodinu”, novine koje su se krišom delile po Vojvodini. Prvi glavni urednik „Slobodne Vojvodine” Svetozar Marković Toza 1943. godine je obešen, ali su njegovi saborci nastavili da pripremaju i štampaju novine. Tako je „Slobodna Vojvodina” opstala, s tim da je 1. januara 1953. promenila ime u „Dnevnik”. Urednici „Dnevnika“ su naglasili da će čitaocima u sredu, na povećanom obimu strana, biti poklonjena priča barda novinarstva Ljube Vukmanovića o tome kako je sačuvan prvi broj „Slobodne Vojvodine”, a kao poklon čitaocima pripremljen je i reprint tog izdanja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*