Svečana akademija „Višnjićevih dana“ – Sačuvati kulturni identitet Srba

Srpski narod u stalnoj je borbi da sačuva tradicionalne vrijednosti i odupre se uticaju sa zapada, a manifestacija „Višnjićevi dani“ postoji da bi podsjećala Srbe da su veliki narod, ali i opominjala ih da je spas u jedinstvu i slozi, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Na svečanoj akademiji u okviru 26. manifestacije „Višnjićevi dani“, koja je održana u Centru za kulturu „Semberija“, vladika Fotije istakao je da je srećan što se u Bijeljini ponovo slave mladost, kreativnost i umjetnost.

– „Višnjićevi dani“ su veza između doba u kojem je rođen veliki epski pjesnik, doba u kojem se srpski narod borio za opstanak, i današnjice u kojoj nam se ta borba ponavlja. Zato je važno da se na ovakvim manifestacijama okupljaju ljudi različitih profesija – iz kulture, politike, književnosti, koji treba da shvate da ćemo opstati samo ako živimo i radimo u duhu zajedništva – naglasio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Izaslanik gradonačelnika Grada Bijeljina Predrag Jović rekao je da sve veći broj mladih učestvuje u organizovanju „Višnjićevih dana“, ali i u zvaničnom programu manifestacije.

– Učenici su ti koji će sačuvati sjećanje na Filipa Višnjića, a svi zajedno se moramo potruditi da promovišemo njegovu ideju koja glasi: Poštujte sebe, da bi vas drugi poštovali. Jedino na taj način možemo sačuvati tradiciju i kulturu – naveo je Jović.

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović izjavila je da „Višnjićevi dani“ nemaju značaj samo za Bijeljinu, nego za cijelu Republiku.

– Veliki je trud organizatora, SPKD „Prosvjete“ Bijeljina, koje već 26 godina uspijeva da održi ovu manifestaciju. Posebno im čestitam to što ove godine obilježavaju 115 godina od osnivanja društva u Sarajevu i što uspijevaju da očuvaju srpsko kulturno nasljeđe i identitet srpskog naroda – dodala je Pavlovićeva.

Književnik Anđelko Anušić poručio je da je Filip Višnjić neprolazna veličina u srpskom narodnom predanju.

– Taj slijepi pjesnik dovidio je do naših dana, budući da se opet govori o slobodi zlatnoj i preskupoj, kao i o kosovskom zavjetu. Kada bi iz svog vremena ustaničke Srbije Višnjić danas banuo među nas vidio bi iste dušmane na istim mjestima koji žele da nam do kraja smrse konce – ocijenio je Anušić u besjedi o velikom pjesniku.

Predsjednik bijeljinske „Prosvjete“ Mitar Novaković rekao je da ova manifestacija slavi značajne datume i ličnosti iz srpske istorije i čuva srpski jezik i pismo. On je naveo i da su u „Prosvjeti“ objedinili sve dosadašnje besjede o Filipu Višnjiću koje su održane tokom raznih manifestacija u Bijeljini i štampali ih u zborniku.

Prema riječima Novakovića, „Višnjićevi dani“ su ove godine posvećeni obilježavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Dvadeset i šesta manifestacija „Višnjićevi dani“ počela je 1. novembra, pretprogramom u kojem su se predstavili besjednici i mladi pjesnici iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, a trajaće do 8. novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*