Svečano otvoren dvanaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam”

U Subotici je počeo dvanaesti Međunarodni i regionalni „Subotički sajam“ na kome će se do subote 2. juna, na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora u i oko subotičke Hale sportova i na više od 30 štandova predstaviti 182 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore. Partner ovogodišnjeg sajma je grad Bled, iz Slovenije, sa kojim je Subotica članica Mreže evropskih jezera (nEUlakes). Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Uz kratak osvrt na dosadašnje sajmove privrede u Subotici, gradonačelnik Laban je istakao da je činjenica da je njegov kabinet tokom protekle nepune dve godine realizovao sve što je najavljeno da će se uraditi i da dela, a ne prazne reči i obećanja, karakterišu rad aktuelne gradske vlasti, navodi se na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice.

„Grad Subotica se od 2016. godine nalazi u spoljnotrgovinskom suficitu od sedam do 10 odsto, što se prvi put dešava od kraja osamdesetih godina prošlog veka. U Slobodnoj zoni i Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’, gde je trenutno radno angažovano oko 6.000 radnika, broj zaposlenih je u stalnom porastu. U Subotici je, 30. aprila 2018. godine, u Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano 5.990 aktivno nezaposlenih lica. U odnosu na isti period 2015. godine, kada je na evidenciji bilo 9.990 nezaposlenih, broj nezaposlenih smanjen je za 4.000, odnosno za 40 odsto“ – istakao je Bogdan Laban.

Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i Grad Subotica, naveo je, preduzimaju sve da Palić ponovo stane uz rame sa najelitnijim evropskim turističkim destinacijama. Trenutno su u toku javna ulaganja u postojeće objekte na Paliću kako bi se povećala njihova atraktivnost i funkcionalnost.

„Sređuju se staze uz obalu jezera Palić i u Velikom parku. Očekujemo da će do kraja 2018. godine taj prostor dobiti potpuno drugačiji izgled. Objekti Velika terasa i Letnja pozornica dodatno se uređuju od prošle godine i njihova funkcionalnost, kao mesta za kongrese, koncerte i druge manifestacije, značajno je poboljšana. U infrastrukturno opremanje Palića tokom 2017. godine uloženo je 118,5 miliona dinara. Za investicione projekte koji su već u fazi realizacije, u 2018. godini predviđena su ulaganja u iznosu od 88 miliona dinara. Prioritet za investiranje u razvoj Palića ima privatni sektor. U toku se razgovori sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganje u izgradnju hotela sa pripadajućim velnes i spa centrom. To je sadržaj koji u ovom trenutku nedostaje Paliću“ – naglasio je gradonačelnik Laban.

On je podsetio da je Sajam u Subotici mesto susretanja i povezivanja privrednika, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju poslovni kontakti.

„Značaj Međunarodnog i regionalnog Subotičkog sajma ogleda se i u činjenici da promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede ovog regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje“ – podvukao je gradonačelnik Bogdan Laban.

Prisutnima u Hali sportova obratio se i v. d. direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga Slobodan Vojinović, koji je svim gostima poželeo prijatan boravak u našem gradu, a učesnicima Sajma i uspešne poslovne kontakte.

„Subotički sajam 2018“ biće otvoren od 10.00 do 19.00 časova, 31. maja i 1. juna, dok će u subotu, 2. juna, na dan zatvaranja, biti otvoren do 14. časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*