Svečano otvoren Međunarodni sajam privrede „Banjaluka EKSPO 2024“;Dodik:Moramo se osloniti na sopstvene snage i spremati za nove investicije

-predsjednikrs-rs-borislav-zdrinja-

Moramo se osloniti na sopstvene snage i spremati za nove investcije, poručio je predsednik Republike Srpske, otvarajući Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”.

Istakao je da je veliki izazov baviti se realnim sektorom.

– Jer se celi svet nalazi u haosu i problemima zbog recesije. Ali vlasti Srpske će osmisliti kako da pomognu domaćim privrednicima da prevaziđu probleme i održe poslovanje. – naveo je Dodik.

Naveo je da smo u podređenom položaju kada je reč o privredi EU.

– I moramo se osloniti na sopstvene snage – rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja izlagača okupljenih u Banjaluci, te najavio da će podržati organizaciju ovog sajma i naredne godine.

Naglasio je da su sajmovi prilika da se čuju ideje i zahtevi privrednika, te za okretanje savremenim tokovima privredne saradnje, što će ljudima omogućiti normalan i kvalitetan život.

Dodik je podsetio da će u petak, 5. aprila, biti održan Ekonomski forum sa delegacijom iz Mađarske.

Prvi međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i sveta, počeo je danas u Banjaluci u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Srpska i Mađarska imaju intenzivnu saradnju, velika očekivanja od Foruma naših privrednika

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da sa Mađarskom Republika Srpska ima vrlo intenzivnu, konstantnu i pozitivnu saradnju, te da ima velika očekivanja od predstojećeg Ekonomskog foruma, koji je planiran za petak, 5. maja u Banjaluci.

Dodik je rekao da će na ovom forumu učestvovati privrednici iz Republike Srpske i Mađarske.

– Mađarska je učinila mnogo na planu podrške našim poljoprivrednicima i želi da ulaže u brojne, višemilionske projekte u Srpskoj, pa i one od kojih bi u konačnici trebalo da odustane Njemačka. Imamo spoznaju o veoma dinamičnoj privrednoj aktivnosti Mađarske i razgovaramo o vrlo kvalitetnoj saradnji u oblasti energetike – rekao je Dodik.

Pronaći ćemo način da pomognemo privrednicima da održe poslovanje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas veliki izazov baviti se realnim sektorom, jer se cijeli svijet nalazi u haosu i problemima zbog recesije, te istakao da će vlasti Srpske osmisliti kako da pomognu domaćim privrednicima da prevaziđu probleme i održe poslovanje.

“U podređenom smo položaju kada je riječ o privredi EU i moramo se osloniti na sopstvene snage”, rekao je Dodik otvarajući Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”.

Predsjednik Srpske je ukazao da je ovaj sajam prilika za razmjenu iskustava, ali i ostvarivanje novih kontakata kako bi se došlo do cilja svakog privrednika, a to je razvoj.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja izlagača okupljenih u Banjaluci, te najavio da će podržati organizaciju ovog sajma i naredne godine.

“Banjaluka je danas mnogo jača nego u prethodnom periodu i iz dana u dan pokazuje da je spremna da se razvija, ali i bude mjesto razgovora i dogovora na regionalnom nivou i šire. Ostaćemo posvećeni ovakvom privrednom okupljanju s ciljem da budemo društvo otvoreno za nove ideje, kao i da stvorimo okruženje povoljno za nove investicije”, poručio je Dodik.

On je ukazao da su sajmovi, kao što je ovaj, prilika da se čuju ideje i zahtjevi privrednika, te za okretanje savremenim tokovima privredne saradnje, što će ljudima omogućiti normalan i kvalitetan život.

Dodik je podsjetio da će u petak, 5. aprila, biti održan Ekonomski forum sa delegacijom iz Mađarske.

“To govori da je vlast Srpske spremna da razgovara, ali i da preduzima aktivnosti na dovođenju potencijalnih investitora”, rekao je Dodik.

Prvi međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta, počeo je danas u Banjaluci u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Pokrovitelj Sajma je predsjednik Srpske, a zemlja partner Srbija.

Fotografije: Kabinet predsjednika Republike Srpske / Borislav Zdrinja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*