Svedočenjem porodica žrtava nastavljeno suđenje porodici dečaka koji je počinio masovno ubistvo u „Ribnikaru“

PRINTSCREEN

U Višem sudu u Beogradu je, svedočenjem porodica žrtava, nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba. Suđenje se nastavlja sutra kada će svedočiti Milanka Negić, a zatim i braća i sestre ubijene dece. Taj deo suđenja biće zatvoren za javnost.

Nina Kobiljski, majka ubijene devojčice, u nastavku svog svedočenja govorila je i o Kecmanovićima i rekla da nije ispravno bilo što su držali toliku količinu oružja u kući, kao ni to što nisu pomogli svom sinu koji je pokazivao znakove da nije dobro.

„On o problemu ne priča, on uzima oružje, puca na glave i tela dece i na taj način leči depresiju i frustracije, na način na koji ga je otac učio“, navela je Kobiljski pričajući o maloletniku.

Dodala je da je očekivala da će roditelji ubijenih i roditelji ubice biti na istoj strani, odnosno u istom bolu, kao i da bi joj lakše bilo da prihvate odgovornost.

Pomenula je i da je K. K. šest godina pre masakra bio takođe u toj ustanovi u kojoj se danas nalazi, kao i da su roditeljima ukazivali da ga vode kod psihologa što oni nisu uradili.

Kobiljski tvrdi da je njena ćerka nekoliko puta rekla za K. K. da je čudan nakon kampa u kojem su boravili zajedno, kada je on, kako je navela, spavao u fotelji iako je imao dva kreveta u sobi.

Njen suprug Dragan Kobiljski je naveo da je ćerka bila njegova mezimica i dodao da se plaši da Kecmanovići budu na slobodi, jer oni, kako tvrdi, „neće zaboraviti da rukuju oružjem nikad“.

„Jako se plašim da Kecmanovići nastave da žive u municiji, pištoljima i oružju. Ništa se neće promeniti, oni će i dalje znati da pucaju u glave, bubrege i srca“, rekao je Kobiljski.

„Roditelji krili da im je dete bolesno da ne bi ugrozili svoj ugled“

Bojan Asović, otac druge ubijene devojčice, rekao je da je i on tog dana umro, ali da zbog mlađeg sina mora da nastavi da živi. Istakao je i da to što su deca vraćena u školu sedam dana nakon masakra šalje poruku „da se ništa nije desilo“.

Njegova supruga Marija Asović je istakla da je 2. maja, dan uoči masakra, ona sa svojom decom igrala „Ne ljuti se čoveče“, dok su Kecmanovići spremali molotovljeve koktele, ukazujući da to govori dosta o porodicama.

Asovićeva je navela i da nije normalno što se roditelji dečaka ne osećaju odgovornim i dodala da su krili da imaju bolesno dete da ne bi ugrozili svoj ugled.

„Za masakr odgovorni roditelji dečaka i škola“

Dragana Anđelković, majka ubijene devojčice, tog dana je čekala svoju ćerku ispred škole, kada joj je suprug koji je bio u policiji javio da je ubijena.

Anđelkovićeva je ispričala detalje identifikacije tela i sahranu, dok je postavila prisutnima pitanje „ko je odgovoran za to što se desilo svoj ovoj deci“.

Njen suprug Branko Anđelković, kako je rekao, beži od realnosti, jer se i dalje ponaša kao da je njihova ćerka živa.

Osvrnuo se na maloletnika i naveo da „on nije poremećeni klinac, već dresirani vojnik“ i dodao da su za masakr odgovorni njegovi roditelji i škola.

„Kakvi su to roditelji koji se ne osećaju odgovornim za dela njihovog deteta“

Slobodan Negić je za smrt ćerke takođe saznao u policiji, dok je drugarica njegove ćerke pre tog saznanja njegovoj bivšoj supruzi rekla da je videla njihovu ćerku kako leži krvava ispred toaleta.

„To jutro dok sam ja spremao doručak, moja ćerka je izašla iz toaleta gde ju je sačekao K. K. i prvo ispalio tri hica, kada je ona počela da trči on je ispalio još četiri i ona je pala“, naveo je Negić.

Naglasio je da ne razume kakvi to roditelji mogu da kažu da se ne osećaju odgovornim za dela njihovog deteta.

Božović: Uvredljive priče o novčanim davanjima Kecmanovića

Advokat porodica ubijenih u masakru „Ribnikaru“ Ognjen Božović izjavio je da su uvredljive priče o novčanim davanjima Kecmanovića, čiji je sin počinio masakr.

Božović je ispred Palate pravde ocenio da su današnja saslušanja roditelja bila emotivna i smatra da je izrečeno dosta važnih stvari sa stanovišta odgovornosti učesnika i celokupnog društva.

„Iz samih iskaza roditelja zaključuje se da se ovaj postupak ne vodi radi naknade nematerijalne štete koliko se vodi radi utvrđivanja građansko-pravne odgovornosti“, rekao je Božović i dodao da je licitiranje sa iznosima bespredmetno jer će, ukoliko dobiju neke iznose, oni biti preusmereni u humanitarne svrhe.

Božović se osvrnuo na reči advokata tuženih Kecmanovića, Marine Ivelje koja je na početku suđenja pričala o advokatskim troškovima, i rekao je da to smatra licemernim, jer mu je neverovatno da su tuženi zabrinuti koliko će da ih košta ovaj postupak.

„Čuli smo da je Miljana Kecmanović htela da novčano pomogne porodicama ubijenih, što nikada nije došlo do nas, međutim ono što znamo i što je činjenica je da su Kecmanovići pokušali svoju imovinu da prikriju kako bi onemogućili potraživanje tužilaca zbog čega smo bili primorani da podnosimo predloge za privremenu meru i sud je blokirao imovinu“, rekao je advokat.

Očekuje da se sutra završe saslušanja roditelja – tužilaca, nakon čega će i tuženi imati priliku da pričaju u sudu.

„Tada ćemo konačno imati priliku da čujemo kako to za masakr 10 ljudi u školi niko nije odgovoran i kriv“, naveo je Božović.

Ivelja: Besmisleno voditi ovoliko parničnih postupaka

Marina Ivelja je, sa druge strane, izjavila da je besmisleno voditi ovoliko parničnih postupaka, kojih je trenutno pet, jer su troškovi suda, veštačenja, postupka izvršenja i advokatski troškovi jako veliki.

„Samo današnji troškovi su 80.000 dinara. Imovina porodice Kecmanović je procenjena na 598.500 evra“, navela je Ivelja i dodala da je pitanje, ako se suđenja nastave ovako, da li će njihova imovina biti dovoljna samo za namirenje advokatskih troškova.

Ivelja je zatim naglasila da zakon nalaže da se prvo namiruju sudski troškovi, troškovi izvršenja javnog izvršitelja, advokatski troškovi i tek na kraju naknada štete tužiocima.

Sutra nastavak suđenja

Suđenje se nastavlja sutra kada će svedočiti Milanka Negić, a zatim i braća i sestre ubijene dece što će biti zatvoreno za javnost.

Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloletnik K. K. i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Takođe, vodi se i parnični postupak koji su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije i tu tužbu su podneli članovi porodice Dukić čija je ćerka tada ubijena.

Nastavnica istorije, koja je tada teško ranjena, nedavno je takođe podnela tužbu protiv roditelja maloletnog K. K.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*