Švedska policija značajno pomogla rad Nacionalnog kriminalističko – tehničkog centra MUP-a

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević istakla je danas da je švedska policija, kroz niz projektnih aktivnosti, pomogla da se rad Nacionalnog kriminalističko – tehničkog centra MUP-a podigne na viši nivo što je dalo značajan doprinos rasvetljavanju krivičnih dela, njihovom dokazivanju i procesuiranju.

„Želim da se zahvalim našim kolegama iz švedske policije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju na iskrenoj pomoći i saradnji koja traje više od deceniju i po“ – istakla je Tomašević i ukazala da je ukupna vrednost različitih projekata, koji se sprovode od 2004. godine, dvadeset miliona evra.

Tomašević je precizirala da je švedska policija pomogla u opremanju forenzičkih jedinica MUP-a, uspostavljanju sistema kontrole kvaliteta, izradi procedura i podizanju nivoa forenzičke obrade lica mesta kod krivičnih dela iz oblasti polnih sloboda i oblasti protiv nasilja u porodici.

Prema njenim rečima, za Ministarstvo unutrašnjih poslova od velikog značaja je i pomoć švedskih kolega u uspostavljanju savremenog Centra za forenzičku obuku na Kriminalističko policijskoj akademiji, što studentima ove visokoškolske ustanove omogućava da uz teoriju steknu i praksu u ovoj oblasti.

Menadžer programa saradnje srpske i švedske policije Maks Luteman istakao je da saradnja dve policije traje već 14 godina, tokom kojih je sem kolegijalnog odnosa uspostavljeno i prijateljstvo.

„Zajedno sa srpskom policijom preduzeli smo niz različitih aktivnosti u četiri oblasti“ – rekao je Luteman i precizirao da je reč o uspostavljanju modela policije vođene obaveštajnim radom, razvoju forenzike, podršci procesima strateškog planiranja u MUP-u i razvoju rodne ravnopravnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*