Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara Subotičko-horgoške peščare

SUBOTICA –

Velike i jake zime do sada nije bilo te se vinogradari Subotičko-horgoške peščare nadaju dobrom rodu grožđa – ovo je ocena vinogradara sa severa Bačke koji su se ovog vikenda već po tradiciji na dan Svetog Vinka okupili na prvoj rezidbi loze na početku kalendarske godine vinogradara ove regije.

Po katoličkom kalendaru Sveti Vinko zaštitnik je vinogradara, a ujedno je i dan osnivanja vinskog viteškog reda „Arena Zabatkiensis” iz Subotice.

vino

Izvor: RTV

Na ovaj dan, već po tradiciji vinogradari Subotičko-horgoške peščare izlaze i vinograde i obave prvu rezidbu na lozi.

„Danas smo se okupili ovde da negujemo ovu tradiciju i da odamo poštovanje vinogradu i naravno možemo samo nagađati kakva će biti godina jer kako vidimo u zadnje vreme ovi vremensku uslovi su izuzetno nepredvidljivi. Možemo se nadati da će godina biti uspešna, da ćemo imati kvalitetan rod“, rekao je vinogradar i domaćin rezidbe iz Velikog Radanovca Laslo Boni.

„Ako danas odsečemo te reznice, stavimo ih u čašu vode kraj prozora u toplu prostoriju i čekamo tri nedelje da krenu pupoljci. Koliko pupoljaka se pojavi na toj reznici i koliko su oni bliže vodi itd. Time ćemo meriti kakva se očekuje rodnost i na ovaj način se određuje naravno vrsta rezanja jer ako ne bude nekog žestokog mraza onda rezanje dobrim delom može da bude rukovođeno upravo tom tipu pokazatelja“, kazao je predsednik viteškog reda „Arena Zabatkiensis” Dragutin Miljković.

Sveti Vinko obeležava se 21. put na području Subotičko-horgoške peščare, a ova subota je bila ujedno i prvi dan u godini kada se izlazi u vinograde i vrši probno orezivanje.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*