Svetska konferencija predsednika skupština završena u Beču, usvojena zajednička deklaracija

Zajedničkom deklaracijom za inkluzivni, demokratski i zeleni proces oporavka u cilju savladavanja posledica globalne pandemije završena je svetska konferencija predsednika skupština u Beču, kojoj je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Više od 100 predsednika parlamenata iz celog sveta, koliko se odazvalo na poziv za učešće skupa Interparlamentarne unije, potpisalo je dokument u kojem se naglašava i značaj međunarodne solidarnosti i saradnje skupština u naporima za obnovu posle pandemije.

Svetska konferencija predsednika skupština završena u Beču, usvojena zajednička deklaracija

Svetska konferencija predsednika skupština završena u Beču, usvojena zajednička deklaracija

Ti napori, kako se naglašava, moraju očuvati vladavinu prava, demokratske osnove i osnovna ljudska prava.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je priredio prijem za sve učesnike, naglasio je da globalni izazovi zahtevaju globalnu reakciju.

Predsednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko ocenio je da je usvojena deklaracija poziv svim poslanicima na delovanje i da se pobrinu da se zemlje što brže oporave.

U deklaraciji se ističe da je održavanje skupa u Beču pokazalo da je u borbi protiv pandemije postignut značajan napredak.

U fazi oporavka neophodno je posebno paziti na posledice kovida 19 krize po žene i devojčice, kao i marginalizovane grupe.

Dalje je ukazano na ogroman doprinos žena u upravljanju pandemijom.

Žene, navodi se u deklaraciji, moraju dobiti značajan udeo u liderstvu u procesu obnove.

Pandemija, navodi se, izazvala je višestruke krize, po životnu sredinu, stabilnost država i globalnu saradnju, te je to vodilo ka rastu siromaštva, neravnopravnosti i nasilja.

Da bi se delovalo protiv tih posledica predsednici parlameneta smatraju da skupštine imaju posebnu odgovornost i šansu da koriste interparlamentarni dijalog.

Naglašena je i potreba međunarodne saradnje u oblasti zdravstva i nauke.

Predsednici skupština izrazili su zabrinutost zbog posledica po demokratske principe i institucije.

Pre svega, ograničanje ličnih sloboda u borbi protiv pandemije je, ocenjuju, smanjilo poverenje građana, što je dovelo do kombinacije lažnih informacija i ekstremističkih ideologija, koje vode ka masivnoj bezbednosnoj pretnji po institucije.

Konferenciji predsednika skupština je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*