Svetska prestonica naive obeležava rođenje Zuzane Halupove

Фото: И Мик Џегер је куповао слике Халупове

Samouka slikarka Zuzana Halupova (1925–2001) najviše je doprinela da južnobanatska varošica Kovačica postane svetska metropola naivne umetnosti, čija će slavna Galerija prigodno obeležiti 95. godišnjicu njenog rođenja.

Foto: I Mik Džeger je kupovao slike Halupove

 

Mada nije imala svog poroda, svi su je zvali Mama Zuzana, od prve samostalne izložbe u Dubrovniku, preko Pariza, Beča, Ženeve, Dizeldorfa, Brisela, Njojorka, pa sve do Tokija.

Potiče od Korenjovih, slovačke porodice siromašnog zanatlije, a pet razreda škole završila je u Kovačici, gde se isticala slikarskim talentom. Za životnu saputnicu odabrao ju je Adam Halup 1942. i živeli su od vinograda i zemljoradnje. Prva slika, na zidu kuće, nastala je 1948. od farbi rastvorenih u mleku. Kao članica mesnog Udruženja žena, pedesetih godina vezom je ukrašavala marame i košulje, radila goblene i u rukotvorinama bila na glasu kao najbolja jer je na tradicionalne ornamente dodavala sopstvene.

– Čim je prodala goblen za 5.000 dinara, kupila je uljane boje da bi slikala na platnu – podseća direktorka Galerije naivne umentosti Ana Žolnaj Barca. – Prva slika iz 1964. bila je „Mlaćenje konoplje“, a meteorski uspon usledio je posle prve samostalne izložbe u Dubrovniku, gde su oduševljeni stranci kupili sve radove. U braku nije imala dece, ali su joj ona bila glavni motiv izraza i slovi za slikarku dečje duše. Čak i odrasli su imali okrugla dečja rumena lica s velikim plavim očima. Muškarci se razlikuju po brkovima, a žene su obavezno povezane maramom. Krajem šezdesetih, njeni radovi su izuzetno zapaženi u Francuskoj i Nemačkoj, pisali su o njoj renomirani časopisi i tad je objavljena bojanka s motivima njenih slika.

Ubrzo, zahvaljujući izložbama po svetskim metropolama, postala je jedna od najpoznatijih planetarnih slikara naive. Nju je 1973. posetio Fransoa Miteran i tad počinje da sarađuje s UNICEF-om, koji je razglednice s njenim slikama štampao u višemilionskim tiražima. UNESKO joj je organizovao osam izložbi u najvećim svetskim metropolama. Nijedna galerija naive na svim kontinentima nije kompletna ako nema sliku Mama Zuzane. Na izložbi u Tokiju svih 80 njenih slika prodato je za rekordna dva i po minuta! Kupci nisu pitali za cenu.

Ostvarenjima Halupove i drugih slikara iz Kovačice, divile su se mnoge svetski slavne ličnosti: fudbaler Pele, Ursula Andres, Alen Delon, kralj Huan Karlos, Mik Yeger… Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima i Ćirila i Metodija za životno delo, najveće priznanje koje Matica Slovačka dodeljuje uspešnim zemljacima.

– Iz njenog bogatog opusa Galerija ima 31 ulja. Ona je te slike svake godine tokom svog članstva darivala Galeriji tokom manifestacije „Kovačički oktobar“ pa imamo veliko bogatstvo i te slike nisu na prodaju, nego se izlažu, pre svega u Galeriji ili na reprezentativnim izložbama u svetu, zajedno sa slikama rodonačelnika kovačičke naive. Pošto Galerija ne može ođednom da izloži sve njene slike, postavka se menja svakog meseca za posetioce, kojih je godišnje oko 20.000 – ističe Ana Žolnaj Barca, napominjući da se postavke dopunjuju i ostvarenjima Halupove iz privatnih i galerijskih zbirki.

Među posetiocima Kovačice dosta je turista iz inostranstva, koji kruzerima dolaze u Beograd pa skoknu do prestonice naive. Oni su uglavnom upoznati sa stvaralaštvom Halupove i oduševljeni jednostavnošću njenog stvaralačkog izraza i širokim koloritom boja. Povodom 95. godišnjice od rođenja Halupove, Galerija će tokom godine predstaviti novu bojanku s motivima njenih slika.

– To smo radili i 2001. i pokazalo se veoma interesantnim jer je tokom godine mnogo poseta školskih ekskurzija, za koje smo organizovali radionice za decu na temu stvaralaštva Halupove, što ćemo raditi i ovog leta – kaže Ana Žolnaj Barca.

Slike manjeg formata Halupove ima kovačička privatna galerija „Uramljene uspomene“ Jana Čeha, ali ne i one iz njene reprezentativne postavke. Kod kolekcionara je cena, zavisno od formata, tematike i vremena nastanka, od 300 do 3.000 evra. U jeku njene velike popularnosti, u humanitarne svrhe prodavane su za prilično velike sume, čak i na avionskim linijama Pariz–Njujork, Pariz – Rio de Žaneiro i drugim. No, bila je poznata po humanosti i sve pare koje zaradi od slikanja, davala je za opremanje škole, obdaništa, bolnice, sirotišta… Novac nije slala po menayerima, već je tamo gde treba pomoći išla lično. Slike je poklanjala u dobrotvorne svrhe UNICEF-u i Crvenom krstu… Koliko je naslikala, niko precizno ne zna jer je, narodski rečeno, svoja dela davala i kapom i šakom, ali i skupo prodavala. Evidenciju o učinku nije vodila ni ona, a ni menadžeri.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*