Svetski dan borbe protiv HIV-a

Danas je Svetski dan borbe protiv side koji je ustanovljen 1988. godine na svetskom samitu ministara zdravlja, a potom je priznat od Ujedinjenih nacija kao međunarodni dan podsećanja na ovu bolest i njene razarajuće posledice.

Ovogodišnja kampanja povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u našoj zemlji realizuje se pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš!“.

Nacionalna kampanja ima za cilj promociju značaja testiranja na HIV i povećanja broja osoba dijagnostikovanih u ranom stadijumu HIV infekcije kao ključne preventivne aktivnosti, uz podizanje znanja stanovništva o ovom oboljenju u cilju smanjenja još uvek prisutne stigme i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om.

Organizovano je celodnevno testiranje na HIV u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu i Leskovcu, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Svi zainteresovani građani moći će danas da se testiraju na HIV i u mobilnim jedinicama u Beogradu, Kraljevu, Šapcu, Zaječaru i Kragujevcu.

HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.


Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša. Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*