Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Svetski dan osteoporoze, 20. oktobra svake godine, obeležava jednogodišnju kampanju posvećenu podizanju globalne svesti o prevenciji, dijagnozi i lečenju osteoporoze.

 

Svetski dan borbe protiv osteoporoze 1Foto: Pixabay / 简体中文

Cilj svetskog dana osteoporoze je da sama bolest i  prevencija preloma postanu globalni zdravstveni prioritet obraćajući se zdravstvenim radnicima, medijima, kreatorima politike, pacijentima i široj javnosti.

Osteoporozu karakteriše poremećaj građe kostiju koju nastaje kao posledica smanjenja koštane mase, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Osteoporoza je sve veći globalni problem: u svetu prelomi pogađaju svaku treću ženu i svakog petog muškarca starijeg od 50 godina. Prema procenama u Srbiji od osteoporoze boluje oko 600000 ljudi, uglavnom žena.

Naslov ovogodišnje kampanje je „TO JE OSTEOPOROZA“ , i realizovaće se kroz  vizuelne prikaze i priče stvarnih ljudi koji žive sa osteoporozom u svim regionima sveta.

Kampanja će naglasiti direktnu vezu između osteoporoze („tihog kradljivca kostiju“) i slomljenih kostiju, koje imaju ozbiljan uticaj na život u smislu bola, invaliditeta, potrebe za tuđom negom i pomoći. Takođe će se fokusirati na osteoporozu kao „porodičnu stvar“, istićući činjenicu da porodični negovatelji često nose najveći teret nege što menja kavlitet života cele porodice a ne samo obolelog.

Ključne poruke Svetskog dana osteoporoze 2020

  1. Osteoporoza je osnovni uzrok bolnih, iscrpljujućih i po život opasnih slomljenih kostiju – poznatih kao fragilne frakture.
  2. Osteoporoza pogađa celu porodicu – članovi porodice često snose teret nege
  3. Ako je jedan od vaših roditelja imao osteoporozu ili frakturu kuka, ovo može povećati vaš rizik od razvoja bolesti. Proverite sopstveni rizik.
  4. Preduzmite rane mere za prevenciju! Prevencija počinje u mladosti: redovna fizička aktivnost, dovoljno vitamina D, korekcija loših životnih navika (pušenje, alkohol, ishrana)…
  5. Zdravlje kostiju tiče se cele porodice – osigurajte da vaša porodica održava zdrav životni stil.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*