Svetski dan volontera

Svetski dan volontera obeležava se uz podsećanje da volonteri širom sveta pomažu ljudima i zajednicama u kriznim situacijama, da rizikuju život da bi spasili druge i da su posvećeni očuvanju ljudskog dostojanstva.

„Broj osoba koje su pogođene humanitarnim krizama je bez presedana. Više od 1,5 milijardi ljudi je tokom protekle decenije pogođeno prirodnim katastrofama, a više od 65 miliona je prisilno raseljeno unutar ili van granica svoje zemlje“, saopštile su UN, dodajući da volonteri „nesebično pomažu ljudima u kriznim situacijama širom sveta“.

UN navode da u mnogim oblastima koje su pogođene sukobima postoji konstantna nesigurnost i da se volonteri i humanitarni radnici suočavaju sa nasiljem, ali da „oni nastavljaju da pružaju pomoć u vidu hrane, vode, skloništa i lekova, uz posvećenost očuvanju ljudskog dostojanstva“, prenosi N1.

„Širom sveta volonteri pomažu ljudima i zajednicama da prežive i napreduju“, piše u saopštenju UN povodom Svetskog dana volontera.

Svetski dan volontera, 5. decembar, obeležava se u svetu kao podsećanje na dan kada je 1970. godine uspostavljen Program UN za volontere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*