Tabaković:Najveći uspeh Srbije na međunarodnom tržištu

BEOGRAD –

Srbija je u ponedeljak na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto, što su do sada najniže kamatne stope, odnosno najbolji uslovi koje je postigla za finansiranje u dolarima, saopšteno je iz NBS.

Istovremeno, u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika, odnosno od volatilnosti u kretanju kursa evra prema američkom dolaru, Srbija je putem svop transakcije prvi put ikada izvršila tzv. „hedžing“ , čime je zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de facto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066 odsto.

narodna, banka, srbije

NBS

Ovo je najniža stopa finansiranja naše zemlje ikada i, iako ostvarena u periodu globalne krize, niža je čak i od kuponske stope koju je Srbija ostvarila prošle godine (1,50 odsto), ističe se u saopštenju.

„Današnja transakcija je još jedna potvrda da međunarodni ulagači našu zemlju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju. Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije“, poručila je juče guverner Jorgovanka Tabaković.

Delegacije NBS i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama.

Tražnja je bila višestruko veća od emitovanih 1,2 mlrd. dolara (premašila je iznos od 6 mlrd. dolara), pri čemu je interesovanje pokazalo preko 200 uglednih investitora iz celog sveta. Tako visoka zainteresovanost za srpskim obveznicama omogućila je da se stopa prinosa tokom aukcije značajno smanji (za čak 40 baznih poena) u poređenju sa inicijalnim uslovima.

Najveći deo sredstava prikupljenih transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50 odsto).

„Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i višestruko niža u poređenju sa kamatnom stopom ostvarenom prilikom prethodne emisije desetogodišnje evroobveznice u dolarima 2011. godine“, dodala je guverner.

To je ujedno i potvrda da je Srbija svoju ekonomiju u potpunosti pozitivno transformisala, ovu krizu dočekala spremno, kao i da odlučno nastoji da poslednje ostatke neodgovornog ponašanja iz prošlosti i skupog zaduživanja u potpunosti zameni racionalnim i odgovornim odnosom prema svom narodu.

To Srbiju svrstava među zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga.

Pored činjenice da su postignuti najbolji uslovi finansiranja, da je prvi put do sada realizovana tzv. „hedžing“ transakcija (transakcija za zaštitu od deviznog rizika), današnja aukcija jedinstvena je i po tome što je po prvi put realizovana u okviru takozvanog. “ Global Medium Term Note (GMTN) “ programa, koji će Srbiji u značajnoj meri olakšati proces budućeg izlaska na međunarodno tržište, ukoliko za tim u narednom periodu bude potrebe.

Emisijom dolarske evroobveznice Srbija će postati još vidljivija na međunarodnom tržištu, jer će, nakon kratkog vremena, opet biti uključena u referentni EMBI indeks u dolarima – jedan od najprepoznatljivijih i od strane investitora najčešće praćenih pokazatelja premije rizika zemlje, dodaje se u saopštenju.

„Upravo je godinama prisutna stabilnost povećala otpornost naše zemlje na izazove iz okruženja, otvorila prostor za postizanje sve povoljnijih uslova finansiranja, očuvanje javnog duga u okvirima Mastrihta, a sve to omogućilo je značajnu pomoć domaćoj privredi i građanima, u ambijentu visoke neizvesnosti i globalne pandemije virusa korona“, dodala je Tabaković.

Priliv neto direktnih stranih investicija 1,99 milijardi

Srbija je do 10. novembra ove godine imala priliv neto direktnih stranih investicija u iznosu od 1,997 milijardi evra, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da je to još jedna važna vest za našu zemlju.

„Sa prvom dekadom novembra od početka godine u Srbiju je došlo 2,85 milijarde evra bruto direknti stranih investicija, od čega je neto, prema preliminarnim podacima 1,997 milijardi evra“, rekla je Tabaković na otvaranju drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma.

Rekla je da se nada da će Srbija bez reinvestirane dobiti uspeti do kraja godine da ostvari projekciju od 2,3 milijarde evra neto direktnih stranih investicija.

NBS spremna da ponovo reaguje ako zatreba

Narodna banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

„Vreme pred nama i dalje nosi izazove. NBS nastavlja da prati i analizira potrebe naših građana i prvirede i u koordinciji sa vladom spremni smo da reagujemo i u narednom periodu, u skladu sa razvojem situacije i bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabinosti“, rekla je Tabaković na Beogradskom ekonomskom forumu.

Kako kaže, Srbija bi, da nije bilo pandemije, već imala investicioni rejting.

„Ali, jučerašnja cena finansiranja od 1,066 odsto potvrđuje da mi imamo priznanje ravno investicionom rejtingu u svetu onih koji u nas veruju ulažući svoj novac u budućnost Srbije. Takav uspeh jeste rezultat odlučnosti predsednika Srbije, NBS, Vlade Srbije da jačamo srpsku ekonomiju i čuvamo makroekonomsku i monentarnu stabilnost koju Srbija danas ima“, istakla je ona.

Nema dileme da uz saradnju i uzajamnu podršku možemo da pobedimo sve izazove, poručila je guvernerka.

Napomenula je da je i u ovoj kriznoj godini u Srbiji rasla devizna štednja četiri odsto, kao i da dinarska štednja raste u proseku oko 25 odsto godišnje i dostiže iznos veći od 91 milijarde dinare.

 

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*