Tači odbio poziv Rame na sastanak o „mini Šengenu“, optužio Srbiju za genocid na Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači odbio je danas poziv premijera Albanije Edija Rame da učestvuju na sastanku o „mini Šengenu“ 21. decembra u Draču, gde su najavljeni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ovo je drugi put da Tači odbija da učestvuje na tim sastancima. Prethodno je odbio poziv Zaeva za sastanak u Ohridu.

Tači je na „Fejsbuku“ napisao da „dok Srbija negira zločine koje je izvršila prema građanima Kosova i ne priznaje Kosovo kao državu, da inicijative za regionalnu saradnju nemaju smisla“.

„Okolnosti koje su onemogućile učešće Republike Kosovo na prvom saastanku koji je održan u Novom Sadu i na drugom koji je održan u Ohridu se nisu promenile. Zbog toga ja kao predsednik Republike Kosovo u ime državnih institucija odbijam učešće na trećem sastanku ove regionalne inicijative“, napisao je Tači na Fesjbuku.

„Srbija je izvršila genocid nad građanima Kosova i danas ne samo da negira izvršene zločine već nastavlja da ne priznaje postojanje naše države. U takvoj situaciji pozivi na inicijative o regionalnoj saradnji su bez smisla“, ocenio je on.

„Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju državu Kosovo. To podrazumeva da ove dve zemlje ne žele dobrosusedstvo i saradnju sa Kosovom. Dokle god ne bude međusobnog priznanja sa ovim državama, ne može biti napretka u regionalnoj saradnji“, ocenio je kosovski predsednik.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u utorak da nije dobio poziv Rame za sastanak o „mini Šengenu“ 21. decembra u Draču, „ali i da ga je dobio, ne bi išao“.

Na ovu izjavu Haradinaja Rama je u sredu uveče rekao da je poziv za učešće na regionalnom samitu upućen predsedniku Tačiju pošto na Kosovu još nema nove vlade.

Inicijativa o „malom Šengenu“ je prvi put pomenuta na sastanku Vučića, Rame i Zaeva u Novom Sadu.

Pre nekoliko nedelja u Ohridu je održan drugi samit mini Balkan, na koji Kosovo takođe nije bilo pozvano.

Uz Tačija i Haradinaja, protiv inicijative za formiranje „malog Šengena“ za zemlje Zapadnog Balkana su i lideri Samoopredeljenja i DSK, Aljbin Kurti i Isa Mustafa.

IZVOR: DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*