Talac koji je osam meseci bio u zarobljeništvu: Prekrivali nas ćebadima kad je vrućina

PRINTSCREEN

Porodica jednog od talaca spasenih u izraelskoj operaciji za vikend objavila je da je on doživeo psihičko zlostavljanje tokom osam meseci koliko ga je Hamas držao u zarobljeništvu u Gazi, piše CNN.

Andrej Kozlov, 27, spasen je zajedno sa Noom Argamani (25), Almogom Meirom Janom (21) i Šlomi Zivom (40) tokom racije na izbeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi u subotu.

Kozlova i ostale taoce Hamas je držao u dve civilne zgrade na gusto zbijenoj teritoriji. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je racija obavljena u obe zgrade istovremeno iz straha da bi otmičari ubili neke od talaca, ako bi saznali da se operacija odvija.

Ruski državljanin, Kozlov se preselio u Izrael pre skoro dve godine. Radio je kao obezbeđenje na muzičkom festivalu Nova 7. oktobra kada je kidnapovan i odveden u Gazu, navodi CNN.

U intervjuu za CNN, Kozlovova porodica je otkrila neke detalje o mukama kroz koje je prošao njihov sin i brat, uključujući i to da je u početku verovao da su izraelske snage koje su ga spasile – poslate da ga ubiju.

„Pokušavali su da ne ostave fizičke tragove…“

Kozlovov otac, Mihail Kozlov, rekao je da je njegov sin „veoma uplašen“ jer su militanti Hamasa mesecima lažno govorili da „Izrael želi da ih sve pobije“ tvrdeći da su „oni predstavljali problem za Izrael“.

„Rečeno mu je da Izrael želi da ga ubije. Nije razumeo zašto je ID došao. Plašio se da je ID došla da ga ubije. Trebalo mu je neko vreme da shvati da su došli da ga spasu.”

Mihail je preneo da njegov sin neće da otkrije sve načine na koje je bio maltretiran, ali je preneo da ga „oni nisu tretirali kao čoveka“.

„Rekao bih da su ga kažnjavali za svako ponašanje za koje smatraju da je pogrešno“, rekao je on.

„Jedan od primera koje nam je Andrej naveo je da bi ga u najtoplije doba dana pokrivali ćebadima“, rekao je on.

„To je veoma teško iskušenje. Da se ​​dehidrira tokom vrućine.“

Njegov brat Dmitrij je rekao: „Pokušavali su da ne ostave fizičke tragove… Ali bi ga ipak kaznili na ovaj ili onaj način. Vrlo često za trivijalne stvari.”

Rečeno mu je, kaže, da ne govori na hebrejskom, da treba da šapuće i to na engleskom.

Dirljiv prvi susret – briznuo u plač

Opisujući njihov ponovni susret, Mihail je rekao da je prvi susret bio veoma dirljiv…

„Očekivali smo da ćemo imati radostan susret, ali umesto toga, on je kleknuo, briznuo u plač i to je bilo veoma dirljivo za nas“, dodaje.

Dmitrij je rekao da se njegov brat oseća dužnim Izraelu.

Spasavanjem četvorice talaca, još 116 ih je ostalo u Gazi od napada 7. oktobra. Veruje se da je 41 mrtav.

Mihail je rekao da se zalaže za oslobađanje preostalih talaca na bilo koji način – pregovorima ili daljom vojnom akcijom.

Lekar zadužen za lečenje talaca rekao je i da su pretučeni dok su bili u zarobljeništvu Hamasa u Gazi.

„Bilo je to grubo, surovo iskustvo, sa mnogo zlostavljanja, skoro svaki dan“, rekao je dr Itai Pesah za CNN. „Svakog sata, i fizičko, i mentalno i drugi tipovi zlostavljanja i to je nešto što je neshvatljivo“.

Pesah je rekao da je osam meseci provedenih u zatočeništvu „ostavilo značajan trag na njihovom zdravlju“ i uprkos tome što su u početku izgledali u dobrom stanju, svi su pothranjeni. „Nisu imali proteina, pa su im mišići izuzetno istrošeni“.

Rekao je da su mu taoci rekli da su premeštani nekoliko puta. Snabdevanje hranom i vodom bilo je nestabilno.

„Bilo je perioda u kojima gotovo da uopšte nisu dobijali hranu“, naglasio je.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*