Talibani najavljuju formiranje jake vlade, informacije iz Pandžšira oprečne

Talibani najavljuju da će za koji dan formirati jaku i stabilnu islamsku vladu u Avganistanu, dok Vašington poručuje da je njeno priznanje na dugom štapu. Informacije sa terena u Pandžširu su oprečne – talibani tvrde da su pobedili, ali drugi izvori navode da otpor još nije ugušen.

Talibani obećavaju novu vladu, a uvode stara pravila po islamskom zakonu – tek što su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, na brojnim fakultetima postavljeni su paravani na sred slušaonica, da odvoje muške od ženskih studenata.

Tokom prethodne talibanske vladavine, od 1996. do 2001. godine, devojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a ženama da studiraju i rade. Sada im se garantuje tek delimična sloboda.

„Kruže glasine da je Islamski emirat lažan, ali mi smo odlučni da formiramo jak i stabilan sistem islama. Nekadašnji borci će biti vraćeni u bezbednosne institucije. Ženama ćemo obezbediti prava u okviru islamskog zakona, radiće one poslove koje taj zakon dozvoljava: u sektorima zdravstva i obrazovanja“, rekao je Zabihulah Mudžahid, portparol talibana.

Talibani pozivaju Tursku, Kinu, Rusiju, Iran, Pakistan i Katar da prisustvuju ceremoniji formiranja nove vlade u Kabulu.

Vašington ih optužuje da sprečavaju odlazak nekoliko aviona sa prestoničkog aerodroma, dok istovremeno traži podršku za preseljenje na desetine hiljada evakuisanih Avganistanaca. Po povratku iz Delavera gde je proveo praznični vikend, američki predsednik Bajden zastao je da odgovori da li će priznati vladu:

„Takva odluka je daleko“, poručio je Bajden.

Situacija u Avganistanu veoma je teška – 90 odsto od 2.300 medicinskih ustanova pod rizikom je zatvaranja, jer donatori iz inostranstva nemaju dozvolu za saradnju sa talibanima.

„Problem je što Svetska banka, Evropska unija i USAID, kao glavni donatori finansijske pomoći, imaju pravila koja onemogućavaju da bude prosleđena talibanskom režimu. Prošle nedelje su obustavili pomoć“, rekao je Rik Brenan iz SZO.

Zastava talibana vijori se od juče u Pandžširu, na severoistoku Kabula, u provinciji koja im je najduže pružala otpor kao tradicionalno antitalibansko uporište.

Bi-Bi-Si, međutim prenosi, da borci iz pokreta otpora i dalje drže sve strateške pozicije, dok njihov lider Ahmad Masud iz susednog Tadžikistana gde je navodno pobegao, poziva na nacionalni ustanak protiv talibana.

Narod ne treba da beži u planine, već da ostane u svojim domovima, poručuje talibanski režim.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*