TE „Morava“ u Svilajncu biće ugašena 2023.

Termoelektrana (TE) „Morava“ u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na bazi otpadnih ugljeva iz podzemne eksploatacije, biće ugašena 2023. godine, objavio je Ekološki pokret u Svilajncu, prenoseći saopštenje JP Elektroprivrede Srbije (JP EPS) u čijem je sastavu “Morava”.

Na osnovu Nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine, predviđeno je stavljanje van proizvodnog procesa TE “Morava“ do kraja 2023. godine“, stoji u saopštenju JP EPS objavljenom na na fejsbuk stranici Ekološkog pokreta, prenosi „Dnevnik“.

U “Moravi” ne komenatrišu taj Nacrt EPS-a, ali kažu da je proteklih godina, kroz kapitalne i druge remonte, u saradnji sa domaćim kompanijama i naučnim ustanova, napravljeno mnogo tehničkih i inženjerijskih poduhvata, koji “Moravu” čine “najvećim i najvažnijim privrednim subjektom Pomoravskog okruga, jedinstvenim i prepoznatljivim subjektom EPS”.

TE “Morava” je snage 125 megavata, sa opremom iz Poljske. Na kompletno kompjutersko vođenje i upravljanjem blokom, prevedena je 2004. godine, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta “Mihajlo Pupin” iz Beograda. Godišnje proizvede do 600 miliona kilovat časova. U TE “Morava“ je zaposleno oko 200 radnika.

Kako prenosi „Dnevnik“, Svilajncom se pronela vest da će u „Moravi”, posle gašenja, biti instalirano postrojenje za “fizičko-hemijski tretman opasnog otpada”, što je veoma uzbudilo ljude iz ekološkog pokreta, ali i mnoge druge u Svilajncu.

U odgovoru JP EPS, Ekološkom pokretu na to pitanje, stoji, da se “ne predviđaju aktivnosti vezane za izgradnju febrike za fizičko- hemijski tretman opasnog otpada, nigde pa ni na lokaciji TE “Morava”.

To ne predviđa poslovna strategija dugoročnog razvoja EPS, kažu u tom javnom preduzeću.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*