„Tesla“ pretekao Tojotu po vrednosti kompanije

EPA-EFE/MAURITZ ANTIN
LONDON –

Kompanija “Tesla” postala je najvredniji svetski proizvođač automobila, pretekavši Tojotu, pošto je cena njenih akcija zabeležila rekordan skok.

Akcije ovog proizvođača električnih automobila dotakle su 1.134 dolara u sredu ujutro, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 209,47 milijardi dolara, što je otprilike za četiri milijarde dolara više od Tojotine trenutne tržišne kapitalizacije, izveštava BBC.

EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Kasnije tok trgovanja, akcije “Tesle” su skliznule.

Ipak, Tojota je u pogledu prodaje i dalje svetski “broj 1”, s obzirom na to da je prošle godine prodala oko 30 puta više automobila, i da ima preko 10 puta veće prihode od američkog rivala.

Japanska kompanija je prodala 10,46 miliona vozila tokom poslovne godine, koja je završena u martu, i ostvarila prihod od 30,2 biliona jena (281,20 milijardi dolara).

“Tesla” je 2019. godinu završio s prodajom od samo 24,6 milijardi dolara, isporučivši 367.200 vozila, navodi britanski javni servis.

Međutim, investitori su optimistični u pogledu potencijala američke firme, i po svemu sudeći veruju da bi ona mogla da dominira na tržištu električnih automobile u budućnosti.

Kalifornijska kompanija je zabeležila tri profitabilna kvartala zaredom prošle godine i zadržala taj zamajac tokom prva tri meseca 2020. godine, uprkos epidemiji korona virusa.

Vlasnik “Tesle”, Ilon Mask, izjavio je da će ove godine kupcima isporučiti 500.000 vozila.

Vrednost “Tesle” je sada oko tri puta veća od vrednosti američkih konkurenata, Dženeral Motorsa i “Forda”.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*