Teslin auto-pilot izaziva sudare

(Foto Tviter)

Prema informacijama koje je na društvenim mrežama podelila policijska patrola na Floridi, sve se odigralo munjevito: policijski „dodž“ je stajao uz rub puta kako bi pomogao vozaču zaustavljenog „mercedesa“, u „dodž“ je udario zahuktali „tesla“, model 3, pa se odbio prema „mercedesu“ i njega oštetio. Zbunjena vozačica „tesle“ naknadno je izjavila kako je upravljanje automobila prepustila „teslinom“ auto-pilot sistemu autonomne vožnje.

(Foto:grafije pokazuju silinu kojom je „tesla“ udario u policijski patrolni  auto. Uz „dodž“ je stradao i „mercedes“, a „tesli“ je čak otpao i točak. Dobra vest da u nesreći niko nije stradao.

Do nesreće je došlo samo nekoliko nedelja nakon što su američka regulatorna tela pokrenula istragu vezanu za rad Teslinog auto-pilot sistema. Reč je o 11 saobraćajnih nesreća u kojim su učestvovali Teslini automobili s uključenim auto-pilotom.

Istraga, koja obuhvata praktično sva Teslina vozila koja su poslednjih godina prodata u SAD – oko 765.000 automobila – nagoveštava pojačane provere Teslinog auto-pilot softvera.

Glavni izvršni direktor Tesle Ilon Mask našao se ranije na udaru kritika zbog agresivnog marketinga Teslinog softvera i odluke da ga nazove ‘aut-opilot’ iako je to samo takozvani sistem pomoći vozačima a ne sistem u kojem automobil može samostalno da vozi.

Američka Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) saopštila je da je pokrenula istragu o Teslinom auto-pilot sistemu zbog zabrinutosti i očigledne nesposobnosti Teslinih vozila da reaguju na vozila hitnih službi koja su zbog različitih intervencija zaustavljena na putu. Većina incidenata dogodila se u večernjim satima, na mestima nesreće koja su bila označena kao upozorenja vozačima – poput postavljenih čunjeva, osvetljenih strelica ili rotacionih svetala vozila za hitne intervencije.

Kompanija Tesla uporno tvrdi da je vožnja s uključenim auto-pilotom sigurnija nego vožnja bez njega, ali nalaže vozačima koji koriste sistem da obraćaju pažnju na put i da drže ruke na volanu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*