Testiranje za prekvalifikacije u IT sektoru počelo danas

Onlajn testiranje 12.300 građana, koji su se prijavili na konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru, počelo je danas i trajaće do nedelje, 17. decembra.

Kandidati koji ostvare najbolje rezultate u rešavanju upitnika i zadataka za utvrđivanje profesionalnih sposobnosti i interesovanja, kao i tipova ličnosti i poznavanja engleskog jezika, dobiće priliku da pohađaju programe prekvalifikacije i steknu znanje u nivou programera-početnika, prenosi RTV.

Na konkurs Kancelarije za IT i eUpravu se, prema rečima direktora Mihaila Jovanovića, i ovog puta javio se rekordan broj kandidata najrazličitijih profila.

„U ovoj fazi želimo da utvrdimo sklonost i sposobnost kandidata da se uspešno bave informacionim tehnologijama“, rekao je on.

Među prijavljenima, naveo je Jovanović, 52 odsto je završilo fakultet, dok je 48 procenata prijavljenih završilo srednju školu.

„Čak 61 odsto njih je nezaposleno, a prosečna starost kandidata je 33 godine“, precizirao je Jovanović, a navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako prenosi RTV, proces selekcije biće završen do kraja godine, a najbolji među njima dobiće priliku da tokom obuke, koja će biti organizovana širom Srbije, savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, i .Net i C, a programi će trajati između tri i šest meseci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*